Cum se utilizează noul card de sănătate
Purtătorul de cuvânt al CNAS, Mihaela Tănase, a explicat în emisiunea "Probleme la zi" de la Radio România Actualităţi ce este de făcut imediat după primirea cardului de sănătate.
Articol de Andreea Marin, 16 Septembrie 2014, 19:16
Românii vor primi de vineri acasă prin poştă cardul de sănătate, care se doreşte o confirmare a prezenţei lor la furnizorul de servicii medicale, dar şi o formă de validare a calităţii de asiguraţi.
Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate estimează că distribuţia acestora se va putea încheia la sfârşitul lunii octombrie, dar folosirea lor nu este obligatorie, ci doar recomandată până la începutul anului viitor.
Ulterior, pacienţii vor fi scutiţi de prezentarea cardului de sănătate doar pentru serviciile medicale de urgenţă.
Purtătorul de cuvânt al CNAS, Mihaela Tănase, a explicat în emisiunea "Probleme la zi" de la Radio România Actualităţi ce este de făcut imediat după primirea cardului de sănătate.
"Odată intrat în posesia cardului, asiguratul îl va prezenta la primul furnizor de servicii medicale la care va merge.
"Nu contează dacă acest furnizor este medicul de familie, medic specialist sau laborator sau orice alt furnizor.
"Cardul pe care îl primeşte asiguratul acasă este invalid. Pentru a valida acest card, trebuie prezentat furnizorului de servicii medicale, care îl va introduce într-un cititor, iar aplicaţia cardului va solicita schimbarea PIN-ului cu care vine cardul, 000, într-un PIN personalizat, format din patru cifre.
"Ori de câte ori va accesa un serviciu medical, va trebui ca asiguratul să tasteze acest PIN", a explicat Mihaela Tănase.
În cazul în care pacienţii sunt nedeplasabili sau în imposibilitatea de a-şi tasta singuri codul PIN unic şi personalizat, este necesară împuternicirea unei alte persoane, a mai precizat purtătorul de cuvânt al CNAS, Mihaela Tănase.