Culturile agricole din sudul ţării ar putea fi compromise
Fermierii spun că sunt în pericol atât culturile înfiinţate în toamnă, cât şi cele de primăvară. Ei se tem că vor putrezi în pământ seminţele de floarea-soarelui şi porumb.
23 Aprilie 2014, 09:15
Mii de hectare de culturi agricole ar putea fi compromise în sudul ţării, unde umiditatea din sol este foarte ridicată şi se aşteaptă noi precipitaţii.
Fermierii spun că sunt în pericol atât culturile înfiinţate în toamnă, cât şi cele de primăvară. Ei se tem că vor putrezi în pământ seminţele de floarea-soarelui şi porumb.
În România, în aprilie au căzut 62,8 litri pe metrul pătrat, cu peste 10 litri mai mult, comparativ cu media ultimilor ani.
Specialiştii atrag atenţia că ploile care au afectat judeţele Olt, Teleorman şi Prahova au căzut într-un timp foarte scurt, apa bălteşte şi poate duce la putrezirea culturilor.
Elena Mateescu, director executiv în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, precizează că din această noapte şi până vineri va avea loc un nou episod de ploi; izolat, ar putea să cadă şi 25 de litri pe metrul pătrat.
"Aceste băltiri se pot menţine pe o perioadă mai mare de 3-5 zile consecutive, este posibil să avem o uşoară asfixiere, sunt necesare lucrări de drenare a apei, tocmai pentru eliminarea excesului de apă de la suprafaţa solului", a spus Elena Mateescu
În ultimii ani, din cauza încălzirii globale, fenomenele meteo au devenit tot mai extreme, de regulă, episoadele de ploi şi căderi masive de precipitaţii într-un timp foarte scurt sunt urmate de secetă, adaugă Elena Mateescu.
Fermierii nu pot să intervină
Agricultorii spun că nu au mijloace tehnice de intervenţie şi că, mai mult sau mai puţin, în funcţie de poliţa de asigurare, sunt fiii ploii.
"Culturile inundate, atât cele de primăvară, cât şi cele din toamnă, mă refer la acestea mari, floarea-soarelui şi porumb, pierderile vor fi însemnate, pot fi şi pierderi totale", a spus Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România.
Reporter: Nu există sisteme de drenare, pe care să le fi dezvoltat fermierii?
Laurenţiu Baciu: Noi vorbim aici de România şi nu vorbim de alte ţări. Fermierul este la mâna asiguratorilor, fermierii mari, în general, îşi asigură culturile, fermierii mici merg pe mâna Domnului.