Cultivatori români de tutun, "afectaţi de o directivă UE"
România este în pericol să piardă mii de locuri de muncă din cauza proiectului de revizuire a directivei UE privind fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun.
Articol de Raul Matiş, Târgu Mureş, 08 Ianuarie 2013, 13:00
Preşedintele Organizatiei Profesionale pe Filiera Tutun din România, Petru Bota, susţine că România este în pericol să piardă mii de locuri de muncă din cauza proiectului de revizuire a Directivei Europene privind fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun.
Propunerea urmareşte şi interzicerea ţigărilor aromate, în a căror componenţă se regăseste un soi de tutun cultivat şi în România, iar măsura îi va afecta pe cultivatorii de tutun din România.
„Producătorii din România vor fi afectaţi prin faptul că în procesul de producere a tutunului nu se va mai folosi tipul de tutun Burley. Dacă nu se foloseşte tutun Burley în amestecurile de ţigări, practic cultivatorii din zonele cu cea mai bună pretabilitate la cultivarea acestui soi de tutun vor fi lipsiţi de posibilitatea de a cultivă în continuare tutun.
"Acest soi dă un randament foarte bun în zona Ardealului, se cultivă cu succes şi în Crişana şi Moldova. În Ardeal, în schimb, nu merge soiul Virginia, care nu poate fi cultivat pentru că se pretează la soluri uşoare nisipoase. Prin cererea scăzută de tutun Burley o să ajungem să nu fie cerere că producţie şi atunci va dispărea cultura de tutun Burley în Ardeal şi Moldova”, spune Petre Bota.
Preşedintele Organizaţiei Profesionale pe Filiera Tutun a arătat că în România se produce cel mai bun tutun din soiul Burley din Europa.
Noua directivă ar putea creşte contrabanda
Acesta se dezvoltă foarte bine şi da un tutun de foarte bună calitate, iar în zona Transilvaniei temperaturile diurne şi nocturne au diferenţa mare între ele şi face ca plantele să fie mai poroase, pori în care fabricanţii pot introduce tot felul de arome şi aditivi care să satisfacă cererea consumatorilor de tutun.
„Dacă nu se foloseşte tutun Burley, nu se vor mai face ţigări slim, mentolate sau aromate, se va restrânge paleta de ţigări. În schimb tutunul produs în afara Europei nu este restricţionat de această directivă şi atunci pe piaţă nu va exista un concurent în Europa pentru cele produse în afara continentului.Producă
"Trabucul, havanele, ţigările mentolate oricum se vor comercializa, dar nu vor putea fi produse în Europa şi asta ne discriminează faţa de producătorii de tutun din alte zone ale globului, pentru că ei vor putea să producă, nu o să aibă nicio concurenţă pentru că ei o să dirijeze preţul şi părerea mea personală este că va creşte contrabanda cu ţigări”, a arătat Petre Bota.
Tutunul Burley, exportat în Ungaria
Pentru un hectar de tutun de tipul Burley, pentru întreg fluxul tehnologic este nevoie de aproximativ 7-8 pâna la 10 muncitori pentru fiecare hectar.
În ţară noastră, în 2012 s-au cultivat aproximativ 650 de ha de tutun de tip Burley, ceea ce înseamna între 6.000-10.000 zile om de muncă pe întreaga ţară.
Cantitatea de tutun de tip Burley produs în România se ridică undeva la 1.000 de tone şi este exportat spre fabricile de primă procesare din Ungaria.
Reacţia vine pe fondul adoptării, pe 19 decembrie, la Bruxelles, de către Comisia Europeană, a propunerii de revizuire a directivei privind produsele din tutun, care, pe de-o parte, interzice utilizarea de ţigarete, tutun de rulat şi produse din tutun cu arome caracteristice, iar pe de altă parte prevede utilizarea obligatorie a avertismentelor de sănătate ilustrate de dimensiuni mari pe ambalaje.