Cultivarea cepei de Pericei, o tradiţie de sute de ani
Turişti din ţară şi străinătate participă duminică la Festivalul internaţional al cepei din Sălaj, unde a fost lansată în premieră prăjitura cu ceapă.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 07 Septembrie 2014, 14:16
Cea mai mare hartă a României din ceapă este realizată, duminică, în satul Pericei, din judeţul Sălaj.
Altă atracţie este "Prăjitura cu ceapă", un preparat care va ajunge şi la Curtea Regală a Marii Britanii, ca simbol al gastronomiei româneşti.
Turişti din ţară şi străinătate participă duminică la Festivalul internaţional al cepei din Sălaj, unde a fost lansată în premieră prăjitura cu ceapă, lângă cel mai mare monument al cepei din Europa.
"Şi în gastronomie, într-adevăr, intră şi prăjitura din ceapă", spune Boncidai Csaba, iniţiatorul evenimentului.
Produsul este 100% natural şi va fi trimis inclusiv la Curtea Regală a Marii Britanii.
"Se face un aluat din făină, ouă, lapte, sare şi, bineînţeles, ingredientul principal este ceapa, multă ceapă cu ardei, boia, sare şi apoi se taie şi se bagă la cuptor", mai spune Boncidai Csaba.
Festivalul cepei se va încheia după ce legumicultorii vor realiza harta României din ceapă.
Ceapa de Pericei a devenit un brand în 2007, când agricultorii de acolo au intrat şi în Cartea Recordurilor cu cea mai lungă funie împletită din ceapă, carea avea peste patru kilometri şi jumătate.
Cultivarea acestei legume este în localitatea sălăjeană o tradiţie de sute de ani, moştenită din tată în fiu.