Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Cu siguranță cine vine în România, turiștii străini, de exemplu, vor găsi aici, într-un singur spațiu, o singură țară, trei tipuri de mari culturi”

"Apel Matinal" - Invitat: Silvia Teodorescu, coordonatorul de comunicare pentru programul România Atractivă.

”Cu siguranță cine vine în România, turiștii străini, de exemplu, vor găsi aici, într-un singur spațiu, o singură țară, trei tipuri de mari culturi”
Foto: romania-atractiva.ro

Articol de Radio România Actualităţi, 17 Mai 2024, 09:15

"Apel Matinal" - Invitat: Silvia Teodorescu, coordonatorul de comunicare pentru programul România

Realizator: Cătălin Cîrnu

România, care are unul dintre cele mai complexe țesuturi multiculturale și etnice, istoria, arhitectura, tradițiile și gastronomia de la noi fiind, practic, o incursiune în cultura occidentală, în cea orientală, dar și în cea balcanică, toate aduse laolaltă, după cum spun specialiștii. Iar din această săptămână, turiștii români și străini pot descoperi noi destinații de călătorie în țară, cu ajutorul celei mai complexe platforme multimedia de promovare a turismului cultural, România Atractivă. Programul, coordonat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, are 211 beneficiari direcți, custozi ai obiectivelor culturale de vizitat, dar beneficiarii principali vor fi, de acum înainte, turiștii români și cei străini. Aflăm mai multe amănunte de la invitatul de astăzi al "Apelului Matinal", Silvia Teodorescu, coordonatorul de comunicare pentru programul România Atractivă. Bună dimineața, bine ați venit la "Matinal"!

Bună dimineața, Cătălin și bine v-am găsit! Ai punctat foarte bine despre România Atractivă, cine este principalul beneficiar și anume, turiștii români și străini. Dar este un univers de istorie, de cultură, pe care îl putem descoperi cu toții în fiecare zi, începând din 15 mai.

Și ce ar însemna acest univers de cultură, ce include programul, de fapt?

Dacă stăm puțin să ne uităm pe rute, veți vedea că sunt 12. Pe fiecare dintre cele 12 rute vom găsi 275 de obiective diferite care ne așteaptă să le vizităm, să le descoperim poveștile și istoria. O să dau câteva exemple. Practic, pornim de dimineață. Sper că toată lumea și-a luat micul dejun sau urmează să o facă. /.../

Suntem pregătiți să vă însoţim.

Exact. Avem Ruta gastronomică, care traversează Românian începând din Dobrogea până în nordul Moldovei, trece prin Timiș, Maramureș, Cluj, Suceava. Deci este o rută plină cu gastromie tradițională românească, cu reţete autentice și cu produse sănătoase din care ele sunt gătite. Apoi vorbim de Ruta castelelor și conacelor, care cu siguranță face cu ochiul tuturor. Dar pentru că România Atractivă și-a propus să pună în lumină niște obiective cu o valoare foarte importantă pentru patrimoniul cultural al României, dar mai puțin cunoscute, îndemn călătorii să meargă pe Ruta curiilor, pe Ruta culelor, Ruta satelor tradiționale românești sau a bisericilor fortificate sau a bisericilor de de lemn. Adică avem foarte multe lucruri de descoperit în România și cu siguranță, o dată cu aplicația, pe care îndemn pe toată lumea să o și descarce, aplicația este disponibilă gratuit în IOS şi în Google Play sau pe website-ul www.romania-atractiva.ro, întâi să poată descoperi obiectivele, să vadă filmele de prezentare, fotografiile, ghidurile audio, animațiile care sunt pregătite pentru ei și apoi să își ia inima în dinţi, să spună: da, vreau să-mi cunosc țara din ce în ce mai mult, pentru că are foarte multe să-mi ofere. Şi apoi să-şi ia inima în dinţi, să spună: da, vreau să-mi cunosc țara din ce în ce mai mult, pentru că are foarte multe să-mi ofere.

Da, pentru că niciunul dintre noi, cred, nu poate spune că le-am văzut pe toate în România - și mă gândesc acum și la turiștii străini. Ce putem face pentru a atrage un număr mai mare în țara noastră?

Cu siguranță și tu, și noi știm, din experiență, că mulți străini care vin în România sunt îndrăgostiţi de zona satelor din România. Chiar acum "România Atractivă" are în țară două delegații cu jurnaliști din țară și din străinătate, italieni și germani, bulgari, sunt chiar acum în delegații și, apropo de ce putem să facem turiștilor, îți pot spune că ieri au fost la Jurilovca, au mâncat un prânz tradițional pescăresc. Au fost întâmpinați apoi de corul femeilor din Jurilovca, au învățat să facă chirpici, au văzut cum se fac acoperișurile din stuf şi colegii mei care coordonează delegațiile din teren îmi spuneau: doamne, italienii și nemții sunt absolut uluiți. Apropo de ce le putem face turiștilor, cred că România trebuie să se arate în sfârșit așa cum este ea: bogată, calmă. Nu vorbesc de faptul că suntem mai primitori sau nu decât alții, dar cu siguranță cine vine în România, turiştii străini, de exemplu, vor găsi aici, într-un singur spațiu, o singură țară, trei tipuri de mari culturi. Noi avem Orientul balcanic și Occidentul în același spațiu geografic. Deci au de ce să fie uluiţi și încântați. Dar nu vorbesc doar de sate, ci, uite, cu siguranță vor descoperi un lucru pe care nu îl cunosc foarte mult despre România. Avem ruta caselor. Pe teritoriul României este cea mai mare porțiune de frontieră romană din Europa. Și vor descoperi felul în care suntem legați unii de alţii ca ţări, istorie și cultură. Avem cu ce. Practic "România Atractivă" asta punctează. Avem cu ce. Pentru turiștii străini, dar și pentru români, evident.

Exact. Foarte interesant și site-ul. L-am activat și eu: românia-atractivă.ro. Este și în limba engleză sau doar în limba engleză, raportându-ne la limbile de circulație. La nivelul Ministerului Turismului sau la nivelul agențiilor de turism există o legătură între acest proiect și, evident, celelalte părți, tocmai pentru ca proiectul "România Atractivă" să fie cunoscut în lume?

O să îmi permit să răspund prin trei răspunsuri. Unu: este în română și în engleză acum, apropo de website și de aplicație, dar să știi că în foarte mare, în puțin timp va fi disponibil și în franceză, germană, limba romă, dar și maghiară. Deci platforma România Atractivă este deschisă pentru experiențele europene și internaționale și din punct de vedere al traducerii și al materialelor în mai multe limbi străine. Apoi vorbesc de legătura cu Ministerul Turismului și a Agențiilor de Turism. Eu o să spun un lucru pe care tu îl știi deja și îl spun din experiența Cronica Digitali, experiența Via Transilvanica şi acum România Atractivă sunt proiectele în care ne-am implicat și ne implicăm să le comunicăm turiștilor. Fiecare program de turism cultural și în principal acesta, care este programul strategic al României, poate fi de succes și bun atâta timp cât noi mergem și călătorim pe rute și pe obiective. Ăsta e principalul îndemn, dar, da, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, dar și agențiile de turism sunt implicate în acest proiect. Practic, prin România Atractivă ei vor veni atât alături de noi în a promova și a lega oferta comercială națională și internațională, dar agențiile de turism sunt printre principalii beneficiari, colaborăm cu ele, lucrăm cu ele, vor fi parte din delegațiile de promovare ale României atractive, astfel încât să poată genera cât mai multe oferte și pachete turistice care să ducă turiștii români și pe rutele de turism culturale le României.

Arată foarte bine platforma multimedia dedicată, website, aplicație mobilă de travel. M-am uitat și eu și mi-am ales deja Ruta culelor, ca să descopăr contrastul vieții boierești în Țara Românească. Mai exact, locuințele ce se transformă în fortărețe la primul semn de primejdie. Acum, pe care dintre rute ar lua-o Silvia Teodorescu? Nu știu, care ar fi primul punct de plecare, dacă ne uităm pe românia-atractivă.ro?

Cu siguranță statele tradiționale, cu siguranță Ruta gastronomică, dar un loc aparte în inima mea îl are Ruta mănăstirilor din Moldova. Trebuie să spun că un turist care ajunge să vadă Putna, să îi simtă vibrația, să audă lăstunii din curtea mănăstirii Putna, să audă clopotele mari și clopotele mici care se bat în zilele de sărbătoare, dar vor să cunoască și istoria României. Nu știu dacă știi că la Putna este mormântul lui Ștefan cel Mare. Și, exact, şi sunt foarte multe lucruri în Putna, satul în sine a renăscut. Sunt o mulțime de asociații și comunități locale care restaurează case tradiționale. Deci, eu aș merge inclusiv pe Ruta mănăstirilor din Moldova, care la prima vedere pare cunoscută, dar România activă îți propune nu doar Sucevița și Moldovița, îți propune, de fapt, Arbore, Hatman, Putna. Mai sunt lucruri de descoperit acolo.

Sunt atâtea, multe. Da, sunt atât de multe lucruri și locuri minunate în România. Nu fac parte dintre cei care cred că le-au văzut pe toată în țara asta și cred că și dintre cei care ne ascultă, ne putem alege măcar unul. Ne vom reauzi, cu siguranță, pentru a descoperi, până la urmă, cum s-a descurcat România Atractivă pe piața media, să spunem, pe piața website-urilor și, evident, raportându-ne la turismul românesc și cel străin în țara noastră.

România Atractivă se va descurca așa cum se descurcă România și românii. Ne iubim, trebuie să fim mândri și trebuie să aducem cât mai mulți dintre noi înapoi acasă, într-un fel sau altul, să ne cunoaștem mai bine, pentru că dacă nu îţi știi trecutul, după cum bine știi, nu îți pot construi un viitor bun. Profit de ocazie foarte pe scurt, să invit Radio România Actualități în următoarele delegații de promovare a României Atractive, pe care vă promitem că le veți simți într-un altfel și veți putea să transmiteţi către publicul ascultător foarte multe povești cu oameni care fac locul să arate absolut îmbietor pentru turişti.

Am preluat invitația. O să o dau și eu mai departe, iar de aici, de la "Matinal", vom împrăștia românia-atractivă.ro peste tot. Cu mulțumiri pentru toate discuțiile și pentru toate informațiile!

Mulțumim și noi, Cătălin! O dimineața frumoasă tuturor!/editor Florin Lepadatu/

Bistriţa-Năsăud: Trei sute de cazuri de înşelăciune, înregistrate în primul semestru al anului
România 07 Septembrie 2024, 13:42

Bistriţa-Năsăud: Trei sute de cazuri de înşelăciune, înregistrate în primul semestru al anului

Principalele fraude sunt comise pe platforme de comerţ online.

Bistriţa-Năsăud: Trei sute de cazuri de înşelăciune, înregistrate în primul semestru al anului
Pompierii acţionează terestru şi aerian pentru limitarea a două incendii care se manifestă în zona de nord a judeţului Mehedinţi
România 07 Septembrie 2024, 13:39

Pompierii acţionează terestru şi aerian pentru limitarea a două incendii care se manifestă în zona de nord a judeţului Mehedinţi

La Schitul de Sus, militarii au făcut un cordon de protecţie în faţa focului care a ameninţa casa unei familii şi au reuşit...

Pompierii acţionează terestru şi aerian pentru limitarea a două incendii care se manifestă în zona de nord a judeţului Mehedinţi
"Vocea ta contează", campanie prin care se doreşte reducerea numărului actelor de violenţă şi bullying în unităţile de învăţământ
România 07 Septembrie 2024, 13:34

"Vocea ta contează", campanie prin care se doreşte reducerea numărului actelor de violenţă şi bullying în unităţile de învăţământ

Campania îi încurajează pe elevi, cadre didactice şi părinţi să sesizeze orice agresiune fizică, verbală sau emoţională,...

"Vocea ta contează", campanie prin care se doreşte reducerea numărului actelor de violenţă şi bullying în unităţile de învăţământ
Grupări infracţionale organizate, specializate în săvârşirea de infracţiuni informatice şi spălare a banilor, destructurate
România 07 Septembrie 2024, 10:52

Grupări infracţionale organizate, specializate în săvârşirea de infracţiuni informatice şi spălare a banilor, destructurate

În cursul anului 2021, pe teritoriul statului California s-a constituit o structură formată din cetăţenii români şi bulgari,...

Grupări infracţionale organizate, specializate în săvârşirea de infracţiuni informatice şi spălare a banilor, destructurate
"DIGI Local" - primul program integrat de digitalizare a administraţiei publice locale urmează să fie lansat
România 07 Septembrie 2024, 00:18

"DIGI Local" - primul program integrat de digitalizare a administraţiei publice locale urmează să fie lansat

Va fi cea mai simplă aplicaţie pentru o finanţare guvernamentală făcută în ultimii 34 de ani.

"DIGI Local" - primul program integrat de digitalizare a administraţiei publice locale urmează să fie lansat
MAI a solicitat Poliţiei Române intensificarea activităţilor privind siguranţa rutieră
România 07 Septembrie 2024, 00:10

MAI a solicitat Poliţiei Române intensificarea activităţilor privind siguranţa rutieră

Între priorităţi este şi introducerea programării online pentru testarea necesară reducerii perioadei de suspendare a...

MAI a solicitat Poliţiei Române intensificarea activităţilor privind siguranţa rutieră
Covasna: Elevii nu vor primi lapte la masa de la şcoală
România 06 Septembrie 2024, 22:12

Covasna: Elevii nu vor primi lapte la masa de la şcoală

Nici o firmă nu s-a prezentat la licitaţia organizată pentru furnizarea laptelui în unităţile de învăţământ. Elevii vor primi...

Covasna: Elevii nu vor primi lapte la masa de la şcoală
Guvernul caută soluții pentru a crește competitivitatea companiilor din industria auto
România 06 Septembrie 2024, 21:16

Guvernul caută soluții pentru a crește competitivitatea companiilor din industria auto

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanța acestui sector de activitate pentru economia românească.

Guvernul caută soluții pentru a crește competitivitatea companiilor din industria auto