Cu ce schimbări vine noul an şcolar
Este urmărită în principal întărirea disciplinei în școli.
Articol de Felicia Mocanu, 08 Septembrie 2024, 14:18
Aproximativ trei milioane de elevi încep mâine un nou an şcolar, care vine cu schimbări care vor fi puse în aplicare chiar din această lună. Este vorba despre interzicerea telefonului mobil în timpul orelor, introducerea sălilor de detenţie pentru elevii care deranjează cursurile şi scăderea notei la purtare cu un punct pentru fiecare 20 de absenţe nemotivate. Ce alte modificări sunt prevăzute în structura anului şcolar 2024-2025, aflăm de la Felicia Mocanu.
Reporter: O altă noutate în structura anului şcolar este şi calendarul examenelor, atât cele pentru Evaluarea Naţională, cât şi pentru Bacalaureat, fiind programate mai devreme faţă de anii precedenţi. Astfel, absolvenţii de liceu vor susţine probele de competenţe în perioada 27 ianuarie- 7 februarie 2025, urmând ca probele scrise să înceapă în data de 10 iunie 2025.
Pentru absolvenţii claselor a VIII-a, examenele pentru Evaluarea Naţională vor începe în data de 23 iunie 2025. Absolvenţii de gimnaziu şi de liceu vor avea posibilitatea să-şi vadă lucrările înainte de a depune contestaţiile. Pentru elevii care nu vor avea examene în acest an şcolar, emoţiile nu sunt la fel de mari. Aceştia aşteaptă să revină la cursuri, chiar dacă în unele şcoli mai sunt de remediat unele probleme.
Reporter: Cu ce gânduri începi tu acest an?
-: Cred că o să fie mai grele materiile acum...
Reporter: Dar condiţiile în şcoală, cum sunt?
-: Singura problemă erau băile, erau foarte murdare. În rest, totul era ok.
Reporter: Aşteptaţi să începeţi.
-: Da.
Reporter: În acest an şcolar vor avea catalog electronic 1.897 de unităţi de învăţământ, cu 733 mai multe decât în septembrie anul trecut.
Dintre acestea, 167 sunt în Bucureşti. Părinţii care au copii în şcoli în care nu există catalog electronic susţin necesitatea acestuia.
-: Ar fi foarte util pentru acei părinţi care sunt extrem de ocupaţi. Ar mai exista scuza că eu n-am putut să ajung la şedinţă.
Reporter: Pentru elevii care nu vor susţine Evaluarea Naţională sau Bacalaureatul în acest an şcolar, cursurile vor avea o durată de 36 de săptămâni şi se vor încheia pe data de 20 iunie 2025.
Realizator: Potrivit Ministerului Educaţiei, la acest început de an şcolar, 800 de şcoli sunt relocate din motive de modernizare sau construcţie, din totalul celor 6.293 de unităţi din România. 70 au grupuri sanitare neconforme, 50 dintre ele urmând să primească finanţări pentru a fi reabilitate.