CSM doreşte "eliminarea pensiei speciale a magistraţilor"
În urma unei hotărâri cu unanimitate de voturi a plenului, propunerea de modificare a legislaţiei cu privire la pensiile magistraţilor va fi trimisă deîndată comisiilor de specialitate din CSM.
Articol de Diana Surdu, 11 Octombrie 2011, 19:39
Consiliul Suprem al Magistraturii vrea cât de repede se poate să facă ordine în sistem şi să rezolve măcar acele chestiuni care ţin de activitatea internă, adică să dispară din rândurile magistraţilor acei judecători sau procurori dovediţi pentru fapte de corupţie.
Una dintre căile alese e eliminarea pensiei speciale de serviciu în cazul magistraţilor condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie.
În urma unei hotărâri cu unanimitate de voturi a plenului CSM, propunerea de modificare a legislaţiei cu privire la pensiile magistraţilor va fi trimisă deîndată comisiilor de specialitate din Consiliu.
Propunerea îi aparţine chiar preşedinteleui CSM, Horaţius Drumbravă, care recomandă ca prevederile să fie aplicate şi în cazul celor care au fost excluşi din magistratură pe motiv disciplinar. Iniţiativa a fost salutată de ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu.
Dezbatere în privinţa dreptului constituţional, "precum cel la pensie"
În urma apariţiei mai multor dosare de magistraţi corupţi, în atenţia inspectorilor CSM şi a procurorilor, preşedintele Horaţius Dumbravă a propus eliminarea pensiei speciale de magistrat pentru judecători şi procurori condamnaţi definitiv pentru corupţie.
Propunerea vizează şi acei magistraţi faţă de care a fost exercitată acţiunea disciplinară, fiind stabilită sancţiunea excluderii din magistratură.
"Am constatat în statisticile CSM că 33 de magistraţi pe parcursul cercetărilor disciplinare sau a punerii în mişcare a acţiunilor penale au solicitat pensionarea, care li s-a şi acordat. Or, în astfel de condiţii, cred că ar fi normal ca cei care până la urmă sunt condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de corupţie, în legătură directă cu serviciul, să nu mai beneficieze de pensia de serviciu.
"Or, avem situaţii bizare, ca un magistrat să fie acum închis pentru infracţiuni de corupţie, dar, în acelaşi timp, să primeasă pensie de serviciu. Nu este normal", a declarat Horaţius Dumbravă.
Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, judecătorul Dan Spânu, apreciază că este nevoie de o dezbatere amplă în privinţa dreptului constituţional, precum cel la pensie, şi consultarea tuturor magistraţilor.
"În principiu sunt de acord cu această măsură. În principiu. Însă asta este durerea mea mare şi în calitate de magistrat, dar şi în calitate de preşedinte, că marile probleme cu care se confruntă sistemul, slăbiciunile sistemului nu sunt analizate. Dacă ar fi să fac o ierarhizare, pe primul loc ar fi numărul mare de dosare.
"Un al doilea motiv ar fi uneori slaba pregătire profesională a magistraţilor. Şi cred că pe locul trei ar fi acest lucru, corupţia.", spune Dan Spânu.
La rândul său, ministerul justiţiei recunoaşte că este un pas important această propunere a preşedintelui CSM, însă subliniază că sistemul judiciar va fi credibil atunci când va reuşi să învingă corupţia, inclusiv din propriile rânduri.
"Conform atribuţiilor legale, CSM este în fapt un consiliu superior al magistraturii şi justiţiei şi trebuie să facă mai repede ordine în sistemul judiciar şi în justiţie", a declarat Cătălin Predoiu.
Preocuparea pentru combaterea corupţiei este o constantă la nivelul autorităţilor. Recent procurorii anticorupţie au început urmărirea penală faţă de două judecătoare de la instanţa supremă, mai mult, una dintre acestea fiind preşedinta Secţiei de Contencios Administrativ, Gabriela Bârsan.