CSM discută propunerile pentru conducerile Parchetului şi a DNA
Avizul CSM este consultativ. Numirile pentru funcţiile de procuror general al României şi procuror-şef al DNA sunt făcute de preşedintele ţării,la propunerea ministrului justiţiei.
Articol de Cristian Bâcâin, 22 Noiembrie 2012, 08:23
Consiliul Superior al Magistraturii discută propunerile înaintate de ministrul justiţiei, Mona Pivniceru, pentru funcţiile de procuror general al României şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Propunerile pentru cele două funcţii au fost anunţate, la începutul lunii, de ministrul Mona Pivniceru.
Pentru funcţia de procuror general al României este propus Tiberiu Niţu.
A fost patru ani prim-adjunct al Laurei Codruţa Kövesi.
Tiberiu Niţu a fost numit, în septembrie 2011, inspector în cadrul Inspecţiei Judiciare a CSM pe zonele Muntenia-Oltenia-Dobrogea.
Tiberiu Niţu are 41 de ani şi şi-a început cariera de magistrat în anul 1995, la Parchetul de pe lânga Judecătoria Ploieşti.
În proiectul său de concurs, procurorul Tiberiu Niţu a susţinut că eficacitatea redusă a sistemului, lipsa de omogenitate în exercitarea actului de conducere constituie vulnerabilităţi ale ministerului public.
"Continuitate" a rezultatelor obtinute de DNA
Pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie este propus procurorul Irimie Ioan.
Acesta are 58 de ani şi a instrumentat mai multe dosare importante, printre care cel al fostului deputat PDSR, Gabriel Bivolaru, dosarele mineriadelor din 1999 de la Costeşti şi Stoeneşti.
A primit, prin Decret prezidenţial, Diploma "Meritul Judiciar" Clasa a II-a în 1995.
În proiectul de concurs, Ioan Irimie susţine că pentru asigurarea continuităţii rezultatelor obtinute de DNA, astfel încât Comisia Europeană să decidă încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, este necesar să se demonstreze şi activitatea DNA în România s-a ancorat puternic în procesul de reformă durabil şi ireversibil şi că intervenţia externă nu mai este necesară.
Avizul Consiliului Superior al Magistraturii este unul consultativ, numirile fiind făcute de către preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei.