CSAT: România trebuie să dezvolte capacități industriale pentru tehnică militară modernă
Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării avut pe agendă subiecte precum războiul din Ucraina şi înzestrarea Armatei în următorii 10 ani.
Articol de Oana Bâlă, 19 Septembrie 2024, 16:02
La Palatul Cotroceni a avut loc joi o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care a avut pe agendă subiecte precum războiul din Ucraina şi înzestrarea Armatei în următorii 10 ani.
Consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova şi susţinerea parcursului european al acestei ţări a fost o altă temă de discuţie în cadrul întâlnirii.
În ședința de joi, membrii CSAT au ajuns la concluzia că România este direct interesată ca pe teritoriul său să existe capacități industriale care să poată asigura atât producerea de tehnică militară modernă pentru dotarea structurii de forțe pe timp de pace, cât și dezvoltarea de noi echipamente care să contribuie la multiplicarea capabilităților militare în situații de criză sau război.
Aceasta, în contextul în care au dezbătut planul de înzestrare a Armatei României pentru următorii 10 ani, după schimbarea majoră a situației regionale de securitate, generate de postura agresivă a Rusiei în Ucraina.
În acest context, ținând cont și de evoluțiile recente din țara vecină, s-au discutat măsuri suplimentare de descurajare și combatere a amenințărilor de securitate, care să fie implementate la nivel național, precum și cu sprijinul aliaților în cadrul NATO.
Consolidarea Parteneriatului strategic cu Republica Moldova a fost o altă temă pe ordinea de zi, iar România își reafirmă susținerea parcursului european al Chișinăului prin sprijinirea implementării reformelor și a politicilor publice necesare.