Criza vaccinurilor "se apropie de sfârşit"
Începând cu săptămâna viitoare bebeluşii "vor putea fi vaccinaţi cu hexavalent" în cadrul programului naţional de imunizare.
Articol de Ioana Dogaru, 17 Octombrie 2012, 09:27
Doctorul Molnar Geza, consilierul ministrului Sănătăţii şi membru în Comitetul Naţional de Vaccinologie, a declarat pentru Radio România Actualităţi că "vaccinul hexavalent a sosit" şi "este deja în reţeaua de distribuţie".
Începând cu săptămâna viitoare bebeluşii vor putea fi vaccinaţi cu hexavalent în cadrul programului naţional de imunizare, a menţionat Molnar Geza.
Direcţiile de sănătate publică aşteaptă de mai multe luni stocuri de import de vaccinuri hexavalent şi pentaxim, două seruri care se administrează în primele luni de viaţă ale bebeluşului pentru imunizarea împotriva unor boli grave.
--fb1Molnar Geza a mai spus că speră ca şi vaccinul pentavalent să sosească în două săptămâni.
"Criza vaccinurilor va putea fi evitată pe viitor deoarece Ministerul Sănătăţii a semnat contracte pe doi ani la marea majoritate a vaccinurilor, exceptând cele care ţin de Institutul Cantacuzino", a declarat dr.Molnar Geza.
Acesta a mai spus că această "criză a vaccinurilor" este din cauza căilor "extrem de întortocheate" pentru aprovizionarea cu vaccinuri.
"Bani sunt la Ministerul Sănătăţii, prevăzuţi în buget pentru programul naţional de imunizare.
"Problemele apar la achiziţie. Am făcut demersuri inclusiv la Consiliul Concurenţei şi la Ministerul de Finanţe pentru facilităţi", a declarat Molnar Geza.
Imunizarea antigripală
Molnar Geza a mai precizat că vaccinarea naţională antigripală din programul naţional de imunizare începe la sfârşitul lunii octombrie sau la începutul lunii noiembrie.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut o recomandare la data de 12 octombrie ca şi femeile însărcinate să beneficieze de vaccinarea antigripală.
Dr. Molnar Geza recomandă femeilor însărcinate să se vaccineze individual după consultaţii cu doctorul personal.
Situaţie incertă la Institutul Cantacuzino
Unul câte unul vaccinurile produse de Institutul Cantacuzino au ieşit din fabricaţie, ajungând în situaţia în care activitatea la această instituţie considerată strategică este deocamdata incertă.
În acest moment nu se produce niciun vaccin, deşi nevoi există.
Din cauza lipsei acestor vaccinuri imunizarea nou-născuţilor este întarziată.
Audio: Fragment din interviul dimineţii cu Molnar Geza, consilierul ministrului Sănătăţii şi membru în Comitetul Naţional de Vaccinologie.