Criza loveşte şi în sănătatea românilor
Specialiştii din industria farmaceutică avertizează că numărul bolilor infecţioase riscă să crească îngrijorător din cauza creşterii preţurilor la medicamente dar şi a scăderii puterii de cumpărare.
Articol de Adriana Turea, 18 Mai 2010, 15:36
Efecte ale crizei economice asupra sănătăţii populaţiei ar putea fi resimţite datorită creşterii preţurilor la medicamente dar şi a scăderii puterii de cumpărare.
Avertismentul vine de la specialiştii din industria farmaceutică, care spun că, în ultima perioadă, o mare parte dintre pacienţi renunţă la tratament, chiar şi în situaţiile în care acesta este obligatoriu.
Preţul ridicat la medicamente a dus la o scădere cu 10% a consumului în spital, arată un studiu asupra pieţei farmaceutice din România pe trimestrul I al acestui an.
Din punctul de vedere al tratamentului, medicamentele cardiovasculare au continuat să înregistreze cele mai mari vânzări în aprilie 2009 - martie 2010, de peste 1,5 miliarde, urmate de produsele pentur tubul digestiv şi metabolism.
Cele mai importante scăderi de utilizare sunt la medicamentele pentru tratamentul bolilor infecţioase şi ale sistemului respirator.
Preşedintele Cegedim, Petru Crăciun subliniază că de vină este criza de lichidităţi şi scăderea puterii de cumpărare.
În ultima perioadă, din ce în ce mai multe persoane apelează, la modalitatea de a se trata doar dacă este problemă serioasă.
În acest sens, Petru Crăciun a adăugat că sunt peste 80.000 de pacienţi care nu s-au tratat sau au optat la întreruperea tratamentului din motive financiare.
Pe de altă parte, soluţiile redresării sistemului farmaceutic, cel puţin pe termen mediu, spun specialiştii că ar putea fi adoptarea unui buget care să permită o creştere a consumului de medicamente.
Acest lucru ar însemna economii semnificative în favoarea cheltuielilor pentru îngrijirile de sănătate.
Specialiştii farmaceutici recomandă continuarea tratamentelor prescrise, mai ales dacă pacientul urmăreşte eficienţa tratamentului.