Criza citostaticelor "nu a fost rezolvată în totalitate"
UPDATE: Guvernul va adopta două ordonanţe de urgenţă care să rezolve problema citostaticelor, potrivit premierului Victor Ponta.
Articol de Adriana Turea, 25 Ianuarie 2013, 13:40
Peste un milion de lei, adică aproape un sfert de milion de euro, sunt alocaţi anul acesta de la buget pentru medicamentele necesare bolnavilor de cancer.
Ministerul Sănătăţii vrea să suplimenteze această sumă cu 500.000 până la un milion de euro.
Cu aproape trei luni în urmă, peste 1.500 de bolnavi au semnat o scrisoare deschisă adresata ministrului de atunci al sănătăţii, Raed Arafat, cerând, în primul rând, rezolvarea crizei citostaticelor.
Lucrurile sunt departe de a se fi rezolvat, iar bolnavii spun că medicamentele nu ajung la ei.
Criza nu a fost rezolvată în totalitate, mai sunt medicamente de adus.
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, spune că a semnalat această problemă în urmă cu un an de zile.
"Au început să vină medicamentele în sfârşit, după un an şi ceva de criză totală a medicamentelor oncologice. Asta nu înseamnă că a luat sfârşit şi criza acestor citostatice, dar s-a mişcat ceva. Am întrebat şi secţiile de oncologie şi spitalele de oncologie, care mi-au confirmat că, într-adevăr, aceste medicamente se găsesc în sfârşit în depozitul Unifarmului şi îşi pot face aprovizionarea cu ele", a spus Cezar Irimia.
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer spune că sunt spitale care au întârziat să facă comenzile pentru medicamente, dar nu din vina lor.
Unele spitale au întârziat să facă comenzile dar "nu din cauza lor"
"Unele spitale s-au aprovizionat deja din depozitele Unifarmului. Sunt spitale care au întârziat să facă comenzile şi asta nu din cauza lor, ci foilor de buget, care nu au fost trimise la timp către spitalele de oncologie şi secţiile de oncologie", a afirmat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.
În proiectul de buget pentru anul 2013 sumele alocate tratamentelor oncologice depăşesc un milion de lei.
Potrivit Companiei Naţionale Unifarm, din cele 24 de medicamente apreciate ca deficitare, 14 există în stoc.
Alte trei vor intra în depozite până la sfârşitul acestei luni, iar pentru restul negocierile se află în fază avansată.
Toate aceste medicamente se află la dispoziţia spitalelor, numai că acestea trebuie să plătească în momentul achiziţiei, nu atunci când sunt decontate cheltuielile de către minister şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, adică la 300 de zile.
Ministerul Sănătăţii spune că va propune executivului suplimentarea fondurilor
După aprobarea bugetului pe anul 2013, Ministerul Sănătăţii spune că va propune executivului suplimentarea fondurilor pe care Unifarm să o utilizeze în achiziţionarea medicamentelor oncologice.
Vineri, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, s-a dus la guvern, unde a prezentat o notă privind situaţia medicamentelor oncologice.
Documentul conţine informaţii referitoare la mecanismul de finanţare a tratamentului oncologic în reţeaua spitatelor publice din România, cauzele apariţiei unor disfuncţii şi propuneri de soluţionare a acestora.