"Creşterea salariilor în sectorul public", discutată cu FMI
Jeffrey Franks va fi înlocuit din vară de olandezul Erik de Vrijer, din ale cărui declaraţii, potrivit specialiştilor, reiese că favorizează micşorarea taxelor.
Articol de Carmen Gavrilă, 26 Aprilie 2012, 17:08
Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit joi pentru ultima dată, cu Jeffrey Franks, care a fost şeful misiunii FMI pentru România încă din 2009.
Jeffrey Franks va fi înlocuit din vară de olandezul Erik de Vrijer, din ale cărui declaraţii, potrivit specialiştilor, reiese că favorizează micşorarea taxelor.
Prezenta misiune a FMI vrea să afle dacă Romania se poate încadra în ţintele de deficit, dacă procesul de reformă a întreprinderilor de stat a înregistrat progrese, când vor fi liberalizate preţurile la gazele naturale pentru populaţie, situaţia contractelor bilaterale din energie, care acum sunt şi în atenţia Comisiei Europene peentru suspiciuni de incorectitudine, dar şi cât de bine atrage şi cheltuie România fonduri comunitare.
Reîntregirea salariilor
Aşa cum era de aşteptat, după discuţia de miercuri cu preşedintele consiliului european, Herman van Rompuy, preşedintele Traian Băsescu a discutat joi cu delegaţia FMI şi despre intenţia autorităţilor române de a reîntregi salariile bugetarilor, cu aproximativ 16 procente, după ce ele au fost tăiate cu 25%.
Delegaţia FMI a fost în România în luna martie, când a fost avizată cea de-a patra evaluare a acordului cu România.
Fondul Monetar International a pus la dispoziţia statului român cea de-a cincea tranşă, de 505 milioane de euro, care ridică suma totală disponibilă în caz de necesitate la aproximativ 2 miliarde de euro.
Tot atunci, FMI şi Comisia Europeană au revizuit în scădere prognoza de creştere economică pentru România în acest an, la 1,5-2%, din cauza recesiunii anticipate în zona euro şi a deteriorării condiţiilor de pe pieţele internaţionale.
Obiective neîndeplinite
Guvernul şi-a asumat îndeplinirea a 15 obiective în scrisoarea de intenţie înaintată către Washington la sfârşitul ultimei misiunii a FMI, dar dintre acestea numai 4 au fost îndeplinite până la finalul acestei luni, termenul limită.
Obiectivele neîndeplinite includ vânzarea integrală a companiilor Oltchim şi Cupru Min, ofertele publice secundare pentru Transgaz (15% din acţiuni), selectarea intermediarilor la Poşta Română pentru vânzarea unui pachet minoritar de acţiuni, selectarea intermediarilor la Electro Serv, respectiv vânzarea unui pachet minoritar, privatizarea Electrica Serv, listarea a 10% din Nuclearelectrica, privatizarea Electrica Furnizare şi privatizarea CFR Marfa.