Creşterea reală a salariilor, "sub semnul întrebării"
Deprecierea accentuată a leului din ultimele zile ridică din ce în ce mai multe întrebări despre sustenabilitatea măsurilor anunţate de guvernul Ponta, consideră reprezentanţii PDL.
Articol de Cristina Grecu, 17 Mai 2012, 18:37
Preconizata creştere a salariilor duce la creşterea inflaţiei, susţine fosta guvernare PDL, prin vocea senatorului Radu Berceanu.
El spune că românii, ale căror salarii vor fi mărite cu 8% din luna iunie, nu vor mai beneficia practic de banii respectivi, din cauza scumpirilor care ar urma să intervină pe fondul deprecierii monedei naţionale.
Cu două zile în urmă de la Palatul Victoria veneau asigurări că situaţia economică a Romaniei este stabilă şi că recesiunea tehnică în care a intrat ţara noastră nu va opri anunţatele creşteri de salarii şi pensii.
Ieri, guvernul a adoptat actele normative prin care salariile bugetarilor vor creşte în două etape până la sfârşitul anului, iar pensionarii îşi vor primi înapoi eşalonat banii plătiţi în plus pentru asigurările de sănătate.
La nivel politic, răspunsul la această întrebare nu este clar deloc.
Premierul Victor Ponta spune că "situaţia României este o situaţie stabilă, este o situaţie aflată sub control".
"Cursul s-a dus cu vreo 5% de când este acest guvern Ponta şi probabil până în iunie, când o să se ia aceste prime salarii reîntregite, ele o să fie tăiate de inflaţie", afirmă în schimb senatorul PDL Radu Berceanu.
Dincolo de acest nivel politic al declaraţiilor, economiştii ne dau, totuşi, explicaţii ceva mai liniştitoare.
România "este stabilă"
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a explicat astăzi că şocurile ce au dus la deprecierea monedei naţionale în ultimele zile sunt de provenienţă externă şi că leul a crescut astăzi, lucru care arată că nu avem un trend de depreciere.
Pe de altă parte, însă, chiar un membru al guvernului, ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, avertiza că promisiunile către populaţie trebuie făcute cu maximă atenţie, deoarece România se va confrunta cu mari dificultăţi bugetare, dacă Grecia va ieşi din zona euro.
"România, în momentul de faţă, este stabilă în măsura în care poţi să fii stabil într-o oază de instabilitate, adică se discută tot mai apăsat de ieşirea Greciei din zona euro. Personal, cred că nu vom apuca Crăciunul cu Grecia în zona euro, totul este să se facă în mod controlat.
"Legat de creşterea salariilor, cei care au citit ultimul raport al BNR-ului privind inflaţia, acolo se spune negru pe alb că o eventuală reîntregire a salariilor în sectorul public are un efect nul sau marginal asupra inflaţiei. Deci, în niciun caz, repet, în niciun caz nu majorările salariale se vor duce în inflaţie", a spus analistul Dan Popa.
Leonard Orban atrăgea atenţia că dacă Grecia va ieşi din zona euro şi România va avea mari dificultăţi bugetare.
Analistul Dan Popa spune că "sunt bani pe care firmele de asigurări, cele care au încheiat acele asigurări împotriva falimentului Greciei vor trebui să-i plătească şi unii s-au asigurat ca o rată de 300%, adică din cele 300 de miliarde se va ajunge la un milion, or în momentul în care se ajunge să se plătească sume atât de mari, evident va exista o penurie de lichiditate în piaţă.
"Uitaţi-vă ce se întâmplă cu leul românesc. Intrările de valută în ţară sunt foarte mici. Toate astea duc la deprecierea leului. Cursul leu-euro nu are nicio treabă cu promisiunile de reîntregire a salariilor bugetarilor", a afirmat analistul Dan Popa.