Creșterea economică a României de anul acesta va fi mult mai mică decât se anticipa, susține CE
Dacă în luna mai estimările indicau un plus de 3,3%, noile previziuni, date publicităţii la Bruxelles, indică o creştere de doar 1,4%. Comisia avertizează că deficitul bugetar va urca până la finalul anului până la 8% din PIB.
Articol de Bogdan Isopescu, 15 Noiembrie 2024, 16:12
Comisia Europeană se aşteaptă ca România să încheie anul cu o creştere economică mult mai mică decât anticipa în primăvară. Dacă în luna mai estimările indicau un plus de 3,3%, noile previziuni, date publicităţii vineri, 15 noiembrie, la Bruxelles, indică o creştere de doar 1,4%.
În acelaşi timp, Comisia avertizează că deficitul bugetar va urca până la finalul anului până la 8% din Produsul Intern Brut, cu mai bine de un procent peste de prognoza din primăvară.
Sunt şi câteva domenii în care ţara noastră are rezultate mai bune faţă de celelalte state membre ale Uniunii Europene.
La capitolul investiţii ocupăm a treia poziţie în Uniune pentru 2024, a doua în 2025 şi primul loc în 2026. Avem de asemenea o rată a şomajului mai bună decât Uniunea Europeană în ansamblu şi, la fel, stăm mai bine la rata angajărilor.
Cu toate acestea, inflaţia, deficitul bugetar, deficitul de cont current şi balanţa fiscală anulează în parte, spune Comisia, mare parte din potenţialul de a resimţi o creştere economică. Astfel, avem cea mai mare inflaţie în 2024, locul 2 în 2025 şi, din nou, campioni negativi în 2026.
Avem o diferenţă dezavantajoasă între importuri şi exporturi, care arată o balanţă ce ne plasează pe locul doi negativ în Uniune, în toţi cei trei ani. Şi nu în ultimul rând, o balanţă fiscală, adică diferenţa dintre colectare şi cheltuieli, care ne plasează din nou pe primul loc negativ în toţi trei anii.
Mai mult, arată Comisia, planul Guvernului de a reduce dezechilibrele din buget, un plan depus pe 25 octombrie, este atât de neclar sau neconvingător încât el nu a putut fi luat în calcul pentru previziunile actuale.