Crescătorii de păsări vin cu precizări despre fenomenul cărnii galbene de pui din magazine
În ultima vreme, a avut loc un schimb de replici pe această temă a cărnii de pui între Protecţia Consumatorilor şi Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară.
29 Martie 2024, 19:48
Confederaţia Patronală Concordia solicită clarificarea competenţelor pentru instituţiile de control şi coordonare a activităţii acestora, pentru a fi evitate situaţii precum cea referitoare la aşa-numitul fenomen al cărnii galbene de pui din magazine. Aceste neclarităţi au un impact negativ asupra activităţii economice - susţin reprezentanţii organizaţiei patronale.
Ei consideră un precedent periculos ca întreaga producţie avicolă a ţării să fie pusă sub semnul întrebării, în urma schimbului de replici între Protecţia Consumatorilor şi Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, fără o analiză amplă.
O reacţie pe acest subiect a venit şi din partea crescătorilor de păsări din Constanţa. Ticu Danciu, proprietarul unei ferme avicole din localitatea Galeşu, spune că este prima dată când aude despre pui vopsiţi, dar admite că este posibil ca prin intermediul furajelor, aceştia să devină mai coloraţi:
Ticu Danciu: În privinţa îngălbenitului altfel decât prin vopsire, ştim, într-adevăr, că există în industrie posibilitatea de a se introduce în furajele cu care se alimentează puii coloranţi care pot fi sintetici sau naturali şi care pot să schimbe culoarea pigmentului pielii. Probabil că acei coloranţi sunt alimentari, inclusiv cei sintetici, iar cei naturali sunt obţinuţi din nişte plante.
La rândul său, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spune că fermierii români produc pui de calitate, iar 40 la sută din această carne este exportată în Franţa. În opinia sa, instituţiile abilitate de control ar trebui să prezinte în spaţiul public certificatul şi rezultatele analizelor pe care le-au făcut în laboratoare pentru acest tip de pui.