Credit în franci elvețieni, desființat în instanță
O brăileancă a obținut o decizie judecătorească de transformare a creditului ei în franci elvețieni într-unul în lei, având ca reper cursul valutar din ziua luării creditului.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 10 Septembrie 2014, 22:04
Pentru prima oară în România, un român a câștigat în instanță dreptul de a-i fi transformat în lei, creditul bancar luat în franci elvețieni, transformarea fiind făcută la cursul valutar în vigoare la data luării creditului respectiv.
Totuși, decizia instanței nu poate fi pusă încă în aplicare, deoarece hotărârea magistraților a fost atacată, pe cale extraordinară, de banca în cauză, prin procedura numită revizuire, termenul de judecată al acestei contestații fiind 25 septembrie.
Este vorba despre o brăileancă, angajată la sucursala unei bănci din Galați. Femeia s-a judecat doi ani, cerând în instanță transformarea în lei a creditului luat în franci elveţieni.
După doi ani de proces, Tribunalul Galați a dat câștig de cauză femeii.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribnunalului Galați, judecător Robert Florea, “prin decizia civila nr. 230 din 26.06.2014, Tribunalul Galați a admis recursul formulat de reclamantă și a obligat o bancă din România să convertească creditul acordat reclamantei, la cursul de schimb franc elvețian – leu românesc, la data acordării creditului, acest curs majorat cu un procent de 10%.“
“Această decizie civilă a fost dată în baza deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene nr C 2/13 din 30.04.2014.
“Împotriva deciziei civile a fost formulată o cerere de revizuire de către bancă, iar prin încheierea din 01.09. 2014, Tribunalul Galați a suspendat punerea în executare a deciziei menționate anterior până la soluționarea revizuirii”, ne-a spus judecătorul Florea.
Banca ar avea de restituit și așa-numitul “comision de risc“
Pe lângă faptul că a obţinut transformarea creditului din franci elveţieni în lei la cursul de la data încheierii tranzacţiei, brăileanca mai are de primit de la bancă peste 32.000 lei, valoarea comisionului de risc care i-a fost luat abuziv.
Totul a început pe 11 august 2008, pe când femeia locuia în Bucureşti și când a făcut o refinanţare la două credite de nevoi personale. Valoarea refinanţării se ridica la 163.495 de franci elveţieni.
Din 2010, brăileanca a solicitat băncii anularea comisionului de risc, transformat ulterior de bancă în comision de administrare, dar a fost refuzată.
Din această cauză, femeia a apelat la instanță, demarând procesul în 2012, proces care s-a încheiat acum.