Cotaţia leului "este influenţată de factori externi"
Ministrul de finanţe, Florin Georgescu, susţine că evoluţia cursului valutar leu-euro se datorează "unor factori conjuncturali externi". Cursul a urcat la 4,4715 lei/euro şi a atins un nou maxim istoric.
Articol de Petruţa Obrejan, 04 Iulie 2012, 19:47
Economia românească evoluează în parametrii programaţi şi ţinta de creştere economică asumată pentru acest an va fi respectată, a declarat la sfârşitul şedinţei de guvern ministrul finanţelor, Florin Georgescu.
Florin Georgescu a anunţat că în jurul datei de 24 iulie misiunea principalelor instituţii financiare internaţionale, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană, va efectua o nouă evaluare a stadiului respectării angajamentelor pe care România şi le-a asumat până la sfârşitul lunii iunie, atât în plan macroeconomic cât şi în ceea ce priveşte reformele, ajustările structurale şi sectoriale.
"Am informat deja creditorii internaţionali menţionaţi asupra faptului că, pe baza datelor estimate la 30 iunie, s-a îndeplinit criteriul privind deficitul bugetului general consolidat.
"Se remarcă o bună încasare a veniturilor la bugetul statului, ne dau nouă speranţe şi ne confirmă unele aprecieri legate de faptul că economia se mişcă în parametrii preconizaţi", a declarat Florin Georgescu.
Ministrul finanţelor a mai spus că după discuţiile cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, guvernul va efectua şi prima rectificare bugetară, rectificare ce va cuprinde inclusiv banii necesari primei etape de reîntregire a salariilor bugetarilor dar şi datoriile către pensionari.
"S-au asigurat banii pentru toate instituţiile, la nivel central şi local, în vederea majorării stabilite prin lege a salariilor, ca o primă etapă cu 8%, de reîntregire a salariilor nominale la nivelul din iunie 2010, etapa următoare fiind programată în decembrie.
"Şi erau, potrivit legii, nişte datorii către pensionari. Ele se achită şi vor continua să fie achitate până la finele anului, aşa cum s-a stabilit prin actul normativ respectiv, la începutul lunii mai", a precizat Florin Georgescu.
Cursul valutar "este influenţat de factori externi"
În ceea ce priveşte evoluţia cursului valutar, Florin Georgescu crede că aceasta se datorează unor factori conjuncturali externi.
Deprecierea leului survine, probabil, a mai spus acesta, pe fondul turbulenţelor din zona euro.
Întrebat dacă ultimele evoluţii politice influenţează negativ acest curs, ministrul a precizat că nu are "un instrument care să măsoare exact".
"Eu lucrez la guvern, ceea ce face dincolo parlamentul este o scenă democratică în care se lucrează după regulamente proprii.
"Nouă nu ne convine un curs depreciat dar unele impozite şi taxe se calculează şi în funcţie de curs deci ele înseamnă că ar genera venituri mai mari la bugetul de stat, dar nu ne ghidăm după acest parametru", a mai adăugat Florin Georgescu.
Cursul de referinţă a urcat la 4,4715 lei/euro şi a atins un nou maxim istoric.