Corupţia, "o problemă majoră" în România
Potrivit unui sondaj Eurobarometru, 76 la sută dintre români consideră că sunt afectaţi de corupţie în viaţa de zi cu zi, faţă de media europeană care e de doar 29 la sută.
15 Februarie 2012, 16:09
În urma unui Eurobarometru privind nivelul corupţiei, 96 la sută dintre românii intervievaţi şi-au exprimat acordul total cu privire la corupţie ca fiind o problemă majoră în ţară.
Acelaşi procent e valabil şi în Ungaria, în timp ce media Europeană e de 74 de procente.
Un procentaj de 67 la sută dintre români cred că nivelul corupţiei a crescut în ultimii trei ani şi peste 22 de procente că a rămas la fel.
Aproape 90 la sută dintre români cred că există corupţie în cadrul instituţiilor naţionale si locale, 85 la sută cred că aceasta se regăseşte şi la nivel regional.
Potrivit Eurobarometrului, 76 la sută dintre români consideră că sunt afectaţi de corupţie în viaţa de zi cu zi, faţă de media europeană care e de 29 la sută.
Peste 30 la sută spun că li s-a cerut sau sugerat să dea mită în ultimul an.
Media europeană e şi aici mult mai mică, de 8 procente.
Alte date la nivel european arată că majoritatea europenilor sunt de părere că fenomenul corupţiei este inevitabil şi că a existat dintotdeauna, că mita şi abuzul de putere sunt fenomene întâlnite în toate sferele serviciilor publice şi că cel mai probabil să fie implicaţi în astfel de activităţi sunt politicienii naţionali şi funcţionarii responsabili de atribuirea contractelor în cadrul licitaţiilor publice.
Comisia europeană nu are deocamdată informaţii concrete care să confirme percepţia populaţiei.
Studiul a fost efectuat în septembrie 2011, prin interviuri directe, iar numărul celor intervievaţi în România a fost de 1.050 şi în întreaga Uniune Europeană au răspuns la chestionar peste 26.856 de persoane.