Corpul de Control al premierului sesizează DNA
Corpul de Control al premierului anunţă că va sesiza DNA asupra unor posibile fapte de natură penală constatate în cadrul unei acţiuni de control privind activitatea CNAS.
04 Noiembrie 2012, 11:34
Corpul de Control al premierului anunţă că va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie asupra unor posibile fapte de natură penală constatate în cadrul verificării activităţii Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, potrivit unui comunicat.
Inspectorii guvernamentali au descoperit şi un posibil caz de incompatibilitate şi vor trimite o sesizare la Agenţia Naţională de Integritate.
Este vorba despre Geza Molnar care a fost, în acelaşi timp, membru în două consilii de administraţie - la CNAS şi la Antibiotice Iaşi.
Inspectorii guvernamentali au verificat întreaga activitate desfăşurată de conducerea şi angajaţii CNAS, în perioada guvernării Boc.
Într-un comunicat dat duminică presei, Corpul de control precizează că au fost constatate o serie de ilegalităţi, dar şi o îndeplinire defectuoasă a sarcinilor de serviciu.
La capitolul nerespectarea legii se înscrie modul de funcţionare a Consiliului de Administraţie al CNAS, potrivit comunicatului.
Decizii luate de o conducere restrânsă
Potrivit inspectorilor, din ianuarie 2009 până în martie 2012, preşedinţia şi primul-ministru nu au nominalizat reprezentanţi în consiliu, iar din iunie 2011 acesta a avut doar 4 membri în loc de 7.
Aşadar, întreaga activitate a CNAS a fost decisă de 2 sau 3 persoane care participau, de regulă, la şedinţele extraordinare, potrivit comunicatului.
La capitolul neîndeplinirea corespunzătoare a sarcinilor de serviciu se încadrează tot felul de deficienţe, de la ştersături sau corecturi nesemnate sau lipsa unor informaţii din sistemul unic integrat, până la ne-emiterea la timp a unor proceduri necesare pentru declararea şi încasarea contribuţiilor, în special cele datorate de distribuitorii de medicamente, mai arată guvernul.
Din cauza modului defectuos în care angajaţii CNAS şi ai Ministerului Sănătăţii şi-au îndeplinit sarcinile, bugetul de stat a pierdut aproape 190 de milioane de lei, reprezentând contribuţii neîncasate, se mai arată în comunicat.
Aceste fapte pot fi considerate infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, potrivit comunicatului.