Corina Crețu: Apel la guvern pentru dublarea folosirii banilor europeni
Comisarul european Corina Crețu a spus că, din păcate, în statisticile de la Bruxelles, România figurează printre ţările cu mediu nefavorabil pentru oamenii de afaceri.
Articol de Radiojurnal, 12 Martie 2015, 13:43
Tehnologia informaţiei, centrele de inovaţie şi transfer tehnologic sau serviciile de dezvoltare pentru IMM-uri sunt modele de succes pentru mici afaceri şi au aproape garantată finanţarea europeană.
Aceste tipuri de proiecte au fost date astăzi exemplu de comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, la cel mai important eveniment al anului, dedicat noilor programe de susţinere pentru firme mici şi mijlocii.
Comisarul Corina Creţu a vorbit şi despre regiunile care ar avea cea mai mare nevoie de bani europeni, zone pentru care Comisia ar dori cât mai multe proiecte.
"În cazul României, noi considerăm că creşterea economică a fost concentrată în ultimii ani, în regiunea Capitalei, şi se impunea cum să ne adresăm şi regiunilor rămase în urmă. De aceea, vom saluta, bineînţeles, concentrarea de fonduri şi dezvoltarea, mai ales, în afara Capitalei.
"Deja suntem foarte îngrijoraţi de discrepanţa dintre regiunea care este în tranziţie, potrivit statisticilor noastre, regiunea Bucureşti - Ilfov şi celelalte regiuni din ţară, ai ales din Moldova", a spus Corina Crețu.
Comisarul Corina Creţu a făcut şi un apel public la adresa guvernului, să dubleze folosirea banilor europeni.
Ea a spus că, din păcate, în statisticile de la Bruxelles, România figurează printre ţările cu mediu nefavorabil pentru oamenii de afaceri.
Răspunsul premierului Victor Ponta a venit la lansarea unui nou program operaţional ce urmăreşte crearea unor servicii publice capabile să faciliteze dezvoltarea economică.
"Să pregătim cât mai repede mai repede ghiduri transparente, clare şi simple. Să scăpăm de tragedia achiziţiilor publice, fără de care de fapt degeaba facem tot ce facem. Dacă orice achiziţie publică pentru a utiliza bani europeni începe la vreo doi ani şi jumătate după ce am lansat efectiv proiectul, vă daţi seama că pare oarecum o muncă în zadar.
"Toate aceste lucruri trebuie îndreptate pentru a nu mai repeta marea greşeală a României, perioada 2007-2013, şi anume incapacitatea noastră de a utiliza fondurile structurale şi de coeziune", a spus premierul.