Copiii cu dizabilităţi din România "riscă marginalizarea"
Conform unui raport al UNICEF, copiii cu dizabilităţi au cele mai reduse şanse de a beneficia de asistenţă medicală sau de a merge la şcoală.
30 Mai 2013, 18:40
România este inclusă de organizaţia internaţională UNICEF în lista ţărilor în care copiii cu dizabilităţi riscă marginalizarea în societate.
Fără a prezenta detalii pentru fiecare stat al lumii, raportul anual UNICEF atrage atenţia că în majoritatea regiunilor se practică discriminarea copiilor cu handicap, această categorie fiind cea mai vulnerabilă în faţa stigmatizării sociale.
Raportul prezintă a evaluare sumbră a discriminării şi stigmatizării suferite de zeci de milioane de copii cu dizabilităţi, în toate regiunile lumii.
Există foarte puţine date privind aceşti copii, astfel încât magnitudinea reală a problemei este încă necunoscută.
Cu toate acestea, în funcţie de o estimare utilizată pe o scară largă, 93 de milioane de copii sau unul din 20, în vârstă de sub 14 ani, suferă de un handicap moderat sau sever.
UNICEF spune că aceşti copii suferă de marginalizare, deopotrivă în ţările sărace şi bogate.
Lipsa protecţiei sociale
Mulţi copii cu dizabilităţi nu sunt înregistraţi la naştere şi, astfel, nu au acces la protecţie juridică sau servicii sociale, cruciale pentru supravieţuirea şi deschiderea oportunităţilor.
Raportul mai aduce în prim-plan şi alte date îngrijorătoare: aproximativ 165 de milioane de copii din întreaga lume, cu vârste de sub cinci ani, sunt consideraţi a fi cronic subnutriţi.
Anemia, de multe ori legată de alimentaţia proastă, este una dintre cele mai comune cauze de invaliditate în lume. În fiecare an, până la o jumătate de milion de copii sunt expuşi riscului de a deveni orbi din cauza deficitului de vitamina A.
Conform raportului UNICEF, copiii cu dizabilităţi au cele mai reduse şanse de a beneficia de asistenţă medicală sau de a merge la şcoală.
Ei sunt, de asemenea, vulnerabili în faţa violenţelor, abuzului şi a exploatării.