Convenţia Românilor de Pretutindeni, la Palatul Parlamentului
Articol de Petruţa Obrejan, 24 Ianuarie 2020, 15:30
Peste 300 de delegaţi participă astăzi, la Palatul Parlamentului, la Convenţia Românilor de Pretutindeni. Discuţiile vizează modul în care trebuie să fie reprezentată diaspora în parlamentul de la Bucureşti. Alte teme ce vor fi dezbătute se referă la statutul românilor pe piaţa forţei de muncă din Uniunea Europeană, soluţiile şi obiectivele pentru reîntoarcerea românilor în ţară, dar şi relaţia cu Republica Moldova.
Reporter: Petruţa Obrejan - Statutul de membru al UE şi al Alianţei Nord-Atlantice a adus pentru România o serie de transformări, dar şi noi realităţi, care implică totodată creativitatea, dar şi o mai mare solidaritate mai ales cu cei aflaţi în dificultate - a declarat astăzi, la Convenţia Românilor de Pretutindeni, preşedintele PMP, Eugen Tomac, şi în acest sens el a amintit de nevoia de a-i sprijini pe etnicii români ce trăiesc în alte ţări din vecinătate.
Eugen Tomac: Problematica românităţii din vecinătate trebuie tratată cu mai mult curaj. Noi nu cerem lucruri imposibile, cerem ceea ce România deja oferă de aproape 100 de ani: drepturi elementare pentru minorităţile naţionale. Vrem ca şi românii din Valea Timocului, din statul vecin Ucraina, din comunităţile istorice, vrem chiar şi românii din Transnistria sau toţi vorbitorii de graiuri româneşti din Peninsula Balcanică să poată să-şi trimită copiii la şcoli cu predare în limba română, să aibă acces la limbă şi cultură românească.
Reporter: Deşi nu a putut participa la Convenţia Românilor de Pretutindeni, premierul Ludovic Orban a adresat un mesaj, în care spunea că actuala provocare ce stă în faţa României este aceea de a reduce decalajele economice sau sociale faţă de alte state membre ale UE şi, în opinia sa, românii din afara graniţelor reprezintă o resursă preţioasă care poate sprijini demersurile autorităţilor de la Bucureşti, dar şi faţă de care statul şi autorităţile române au multiple responsabilităţi.