Contribuţia Radio România la "Alianţa Civilizaţiilor"
Radio România este printre susţinătorii proiectului care militează pentru combaterea prejudecăţilor şi pentru toleranţă, în cadrul tuturor culturilor şi religiilor.
18 Mai 2010, 19:44
România s-a alăturat Alianţei Civilizaţiilor, mişcare care promovează înţelegerea şi reconcilierea în lume.
Aceasta militează pentru combaterea prejudecăţilor şi pentru toleranţă, în cadrul tuturor culturilor şi religiilor.
Marţi, în Bucureşti, Carta Alianţei a fost semnată de oameni politici, reprezentanţi ai minorităţilor şi ai societăţii civile.
Planul naţional al României în cadrul Alianţei Civilizaţiilor, este orientat către proiecte ce vizează promovarea dialogului intercultural şi interreligios, atât în cadrul societăţii româneşti, cât şi la nivel internaţional.
"Deja, organizaţii ale societăţii civile din România sunt printre cele care oferă programe, ca răspuns la apelurile de ofertă făcute de secretariatul Alianţei Civilizaţiilor.Societatea românească poate să servească ca un model în sine, un model de societate tolerantă", a spus Petru Dumitriu, coordonatorul naţional al proiectului.
Carta Alianţei Civilizaţiilor a fost semnată astăzi de către oameni politici, dar şi de către reprezentanţi ai minorităţilor şi ai societăţii civile.
Carta a fost ratificată şi de către Societatea Română de Radiodifuziune, prin preşedintele-director general Maria Ţoghină.
Petru Dumitriu a vorbit despre rolul Radio România în acest proiect:
"Societatea Română de Radio este printre susţinătorii activi ai acestui proiect, al unei televiziuni mediteraniene. Este un proiect care personifică exact tipul de coopere internaţională pe care-l promovează Alianţa Civilizaţiilor. Societatea Română de Radio are această dimensiune culturală-spirituală, care este de mare importanţă pentru Alianţa Civilizaţiilor"
România va avea mai mulţi ambasadori naţionali pentru Alianţa Civilizaţiilor, iar unul dintre ei este actriţa Maia Morgenstern.
"Ar trebui bine să înţelegem ce înseamnă alianţă, ce înseamnă civilizaţii, să ne asumăm faptul că, întrp-adevăr, suntem o civilizaţie, avem ce apăra, avem ce oferi, avem pentru ce şi cu cine a intra în dialog, fără complexe de inferioritate, fără complexe de superioritate întru cunoaştere. Sigur, asta poate să însemne toleranţă, dar şi dorinţă efectiv de a cunoaşte, poate şi de a te oglindi prin prisma ochilor altor civilizaţii. Avem ce spune, avem ce dărui, avem, bineînţeles, ce primi" a declarat Maia Morgenstern.
Activităţile României din planul naţional vor avea în vedere mai ales promovarea unei culturi a dialogului, bazată pe respectul pentru drepturile omului şi înţelegerea reciprocă, pe libertatea de expresie şi de informare, dar şi pe egalitatea de şanse.