Contradicţii între CNAS şi medici pe marginea cardului de sănătate
Medicii se plâng că folosirea noilor carduri de sănătate îngreunează acordarea serviciilor medicale. CNAS îi contrazice şi susţine, că sistemul funcţionează.
Articol de Marilena Frâncu, 04 Mai 2015, 18:35
Folosirea noilor carduri de sănătate îngreunează acordarea serviciilor medicale - spun medicii.
Casa Naţională de Sănătate îi contrazice şi susţine, că sistemul funcţionează şi că apar doar unele întârzieri cauzate de numărul mare de accesări.
Medicii de familie susţin, că funcţionarea cardurilor este nesatisfăcătoare.
Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Sandra Alexiu, a declarat, că, în aceste condiţii, consultaţiile s-au prelungit din cauza imposibilităţii de a activa cardurile.
"Pentru pacienţii care nu aveau cardurile activate, operaţiune de activare a cardului a fost extrem de mult îngreunată, la majoritatea chiar n-au mers. În ceea ce priveşte pacienţii care aveau deja cardurul activat, o parte dintre ei au apărut cu eroare de card blocat şi la marea majoritate consultaţiile s-au făcut în timp foarte-foarte îndelungat. De la o consultaţie de 15 minute, s-a ajuns la consultaţie care a ajuns la aproape o oră", a spus Sandra Alexiu.
Pe de altă parte, preşedintele Casei Naţionale, Vasile Ciurchea, a declarat, că folosirea cardului de sănătate nu blochează sistemul informatic, ci doar crează o întârziere în răspuns.
El crede, că toate probleme vor fi rezolvate în cel mult două săptămâni.
"Vom folosi cardul, cu toate riscurile. Atâta timp, cât noi oferim servicii şi cardul trebuie folosit. Va fi o perioadă în care sistemul răspunde mai încet, furnizorii sunt nervoşi, pacienţii sunt, la fel, nervoşi, dar dacă înţeleg că se serviciile le primesc, dacă furnizorii înţeleg acele servicii vor fi deconate, eu zic că lucrurile vor intra în normal într-un timp scurt, în două săptămâni nu cred că vor mai fi probleme", a săus Vasile Ciurchea.
Preşedintele Casei a precizat, că numărul de carduri activate până la ora 13:00 a fost aproape dublu faţă de cel înregistrat în urmă cu o sătămână.
La nivelul Casei municipiului Bucureşti au fost acordate peste 3.600 de servicii medicale, fără a se utiliza cardul de sănătate, în timp ce numărul de servicii medicale validate cu cardul de sănătate a fost mai mare cu peste 200.
Furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu casele de asigurări au obligaţia să acorde îngrijiri medicale persoanelor asigurate, care, dintr-un motiv sau altul, nu au intrat în posesia cardului.
Vasiel Ciurchea a adăugat, că cei care încalcă aceste prevederi legale riscă sancţiuni, ce pornesc de la avertisment şi pot ajunge până la întreruperea contractului cu Casa de Asigurări.