Contractele pe perioadă determinată "rămân o excepţie"
Premierul Emil Boc a declarat la România Actualităţi că noul Cod al Muncii va creşte durata contractelor de muncă pe perioadă determinată, dar că acestea vor rămâne o excepţie.
Articol de Sorin Solomon, 22 Februarie 2011, 14:33
Prim ministrul Emil Boc a declarat la Radio România Actualităţi că ţara noastră se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte contractele de muncă pe perioadă determinată.
"Deci pe ultimul loc din UE cu 1,1%, în timp ce, de exemplu, Polonia are 27% pondere. De ce? De ce Polonia are mai multe contracte de muncă şi mai multe venituri la bugetul de stat? Pentru că legislaţia lor a muncii este mult mai flexibilă, dă posibilitatea să te angajezi, să ai două slujbe, să poţi să te mişti dintr-un loc în altul, mult mai uşor, nu atât de rigid ca la noi" a mai spus Emil Boc.
Premierul a mai spus că în unele ţări precum Italia, Olanda, Polonia sau Marea Britanie, au o durată nelimitată în ceea ce priveşte durata maximă a unui singur contract pe durată nedeterminată.
Emil Boc a mai spus că semnarea unui contractul de muncă pe durată determinată rămâne în continuare excepţia.
"Regula este în continuare şi va rămâne contractul de muncă pe durată nedeterminată" a mai spus premierul.
Emil Boc a mai spus că pentru contractele colective de muncă va fi necesară o lege specială care va fi elaborată după ce noul Cod al Muncii va fi adoptat.
"Contractele colective, inclusiv cele de nivel naţional, rămân în vigoare anul acesta, nu se schimbă absolut nimic. Pentru anul viitor, prin noua lege, se va stabili acest regim. A fost propunerea UNPR, am acceptat-o, pentru că sindicatele aveau temerea că prin Codul Muncii desfiinţăm contractele. Nu, ele nu sunt desfiinţate. Vor fi obiectul legii contractelor colective de muncă" a declarat premierul Emil Boc.
Şeful executivului a avut marţi întâlniri cu parlamentarii partidelor care formează colaiţia de guvernare, după ce, cu o zi înainte, liderii coaliţiei au luat hotărârea ca noul Cod al Muncii să fie adoptat prin asumarea răspunderii guvernului.