"Consultări transparente", luni, pe tema graţierii
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, dă asigurări la RRA că proiectul guvernului privind graţierea nu va avea efect asupra celor care au comis infracţiuni grave.
Articol de Mihaela Dragomir, 29 Ianuarie 2017, 13:09
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, dă asigurări că proiectul guvernului privind graţierea nu va avea efect asupra celor care au comis infracţiuni grave.
AUDIO: Precizările au fost făcute în această dimineaţă, într-un scurt interviu pentru Radio România Actualităţi. Realizator: Mihaela Dragomir.
Florin Iordache: Cine citeşte textul acestor proiecte de lege vede că de fapt nici violatorii, nici criminalii, nici cei care sunt acuzaţi de fapte de corupţie, nici recidiviştii, nici cei care au peste 60 de ani şi au făcut aceste fapte. Noi în cuprinsului de act normativ exceptăm foarte multe infracţiuni. Numai pentru infracţiunile foarte uşoare există posibilitatea ca cei care, repet, nu sunt recidivişti, nu au făcut acte cu violenţă şi împotriva semenilor lor, nu au făcut acte de corupţie ş.a.m.d., deci pentru toate infracţiunile grave sunt exceptate de la graţiere.
Ministerul justiţiei, Florin Iordache, a mai precizat presa va avea acces mâine la dezbaterea publică organizată pe tema celor două proiecte de ordonanţă de urgenţă privind graţierea unor pedepse şi modificarea Codurilor penale.
Florin Iordache: Mâine, la consultările de la Ministerul Justiţiei, toţi cei care au vrut să se înscrie pot participa. În acelaşi timp, presa va participa pe toată durata desfăşurării acestor consultări, astfel încât prin transparenţă să arătăm că noi ne dorim un act normativ cât mai bun, cât mai aproape de necesităţile pe care le are România, dar în acelaşi timp trebuie să recunoaştem că România are o problemă în acest moment datorită supraaglomerării şi a condiţiilor sub demnitatea umană a celor care sunt acolo închişi. Ei, fără îndoială, trebuie să plătească pentru faptele lor. Nu graţierea este soluţia minune, nu graţierea rezolvă problema din penitenciare, trebuie venit cu un cadru mai larg de măsuri legislative care să îmbunătăţească fie construcţia a noi penitenciare, şi avem în vedere acest lucru, fie îmbunătăţirea normei de hrană ş.a.m.d.
Săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va începe demersurile privind organizarea unui referendum pe tema modificării legislaţiei în materie penală.
În schimb, preşedintele Curţii Europene pentru Drepturile Omului, Guido Raimondi, a spus că numărul proceselor ajunse la CEDO din România s-a dublat în ultimul an şi a recomandat ţării noastre să urmeze exemplul Italiei pentru a rezolva supraaglomerării din penitenciare.
Printre măsurile luate de acest stat se află reducerea unor pedepse pentru bună purtare, arestul la domiciliu şi construirea de noi penitenciare.