Constanța: Continuă campania de ajutorare a refugiaților
Sute de refugiați ucraineni sunt cazați în Mamaia, iar disponibilitatea de a angaja cetățeni din Ucraina este mare.
Articol de Sorin Cealera, Constanța, 02 Aprilie 2022, 14:17
Realizator: Laurențiu Văduva - Continuă campania de ajutorare a refugiaților care sosesc în județul Constanța. Pavilionul expozițional este cel mai mare centru de colectare a donațiilor, iar hotelurile de pe litoral și casele constănțenilor au devenit gazde pentru oamenii care au fugit de război. Sute de refugiați ucraineni sunt cazați în Mamaia, iar disponibilitatea de a angaja cetățeni din Ucraina este mare. De luni, 180 de copii din Ucraina vor începe cursuri în limba maternă, la o școală generală din Constanța, transmite corespondentul nostru Sorin Cealera.
Reporter: La pavilionul expozițional s-au strâns tone de produse din donațiile constănțenilor, dar este nevoie în continuare de produse alimentare și de igienă, iar municipalitatea anunță că pavilionul este deschis zilnic între orele 8:00-20:00. Alături de voluntarii români, Jana, o refugiată din Odesa, dă o mână de ajutor atât pentru sortarea produselor, cât și cu informații utile pentru compatrioții săi.
Jana: Aici vreau doar să ajut refugiați ca mine. Lucrez cu oamenii de foarte mult timp și vreau să fac ceva să îi ajut ca voluntar cât sunt aici și cu orice altceva, când mă voi întoarce acasă.
Reporter: Asemenea Janei, sute de refugiați stau în unități de cazare de pe litoral. Corina Martin, președintele de onoare al Asociației RESTO, spune că ucrainenii care vor rămâne pe litoral sunt bineveniți în industria ospitalității.
Corina Martin: Deja sunt angajați ucraineni, mai mult femei. E nevoie mai ales de bucătari. Sigur e nevoie de ospătari, e nevoie de barmani, noi avem nevoie de forță de muncă în restaurantele noastre, mai ales că se apropie și deschiderea sezonului.
Reporter: Dintre cei 4.000 de refugiați aflați pe teritoriul județului, aproximativ 2.000 sunt copii. Un grup de voluntari, coordonat de consilierul municipalul USR Mirela Garip, a reușit să strângă 180 de copii refugiați și un grup de profesori voluntari din Ucraina și au format clase cu predare în limba ucraineană la o școală generală din Constanța.
Mirela Garip: Am lansat pe Facebook și pe toate grupurile constănțene o astfel de chemare. Ucrainenii au fost receptivi, au întrebat, astfel încât în tot acest timp am identificat și profesori, iar numărul lor este în continuă creștere.
Reporter: Copiii vor fi împărțiți pe grupe de vârstă și vor începe orele de luni.