Constanţa: Comemorarea victimelor tragediei navei "Struma" (Foto)
Sunt comemorați cei peste 790 de evrei români care au pierit în urmă cu 80 de ani, în apele mării, pe fondul evenimentelor din timpul celui de Al Doilea Război Mondial.
Articol de Sorin Cealera, Constanța, 22 Februarie 2022, 15:37
Şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral Mihai Panait, şi ambasadorul Israelului în România, David Saranga, participă la ceremonia organizată de Ambasada Statului Israel cu sprijinul Forţelor Navale Române, în portul Constanţa, pentru comemorarea victimelor tragediei produse la data de 24 februarie 1942, prin scufundarea navei ‘Struma’ în Marea Neagră.
Sunt comemorați cei peste 790 de evrei români care au pierit în urmă cu 80 de ani, în apele mării, pe fondul evenimentelor din timpul celui de Al Doilea Război Mondial.
Struma a fost o navă de pasageri care a părăsit portul Constanța la 12 decembrie 1941 având la bord 790 de pasageri de origine evreiască care căutau refugiu în mandatul britanic pentru Palestina, teritoriu aflat în acel moment sub control britanic.
În urma refuzului autorităților britanice și turcești de a primi refugiații, nava Struma (aflată într-o foarte proastă stare tehnică) a fost izolată în carantină la Istanbul la data de 15 ianuarie 1942, apoi la data de 24 februarie 1942 a fost remorcată înapoi în Marea Neagră unde a fost torpilată și scufundată de către un submarin sovietic.
Scufundarea navei a dus la pierderea vieților tuturor celor aflați la bord în acel moment, cu o singură excepție.
Un singur supraviețuitor, un tânăr de 18 ani, David Stoliar din București, a reușit să ajungă la mal în Turcia.
Reținut câteva săptămâni de autoritățile turcești, investigat, el este până la urmă lăsat să plece în Palestina. Ulterior, el a trăit în Japonia și în Statele Unite.
FOTO: Comemorarea victimelor tragediei produse la data de 24 februarie 1942, prin scufundarea navei ‘Struma’ în Marea Neagră. Sursa foto: Sorin Cealera.
(RS)