Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Consiliul Superior al Magistraturii este alături de toți magistrații din țară”

"Apel matinal" - Invitat: Daniel Grădinaru, președintele Consiliului Superior al Magistraturii.

”Consiliul Superior al Magistraturii este alături de toți magistrații din țară”
Foto: facebook.com/csm

Articol de Florin Lepădatu, 21 Iunie 2023, 09:16

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - "Apel matinal", Realizator: Daniela Petrican - Magistrații din mai multe instanțe și parchete din țară anunță că își suspendă de astăzi activitatea, în semn de protest față de iminența adoptării unor modificări radicale ale condițiilor de acordare a pensiei de serviciu. Adunările generale ale judecătorilor Tribunalului București și Curții de Apel București au hotărât deja amânarea tuturor cauzelor pe o perioadă nedeterminată. Decizii similare au luat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București și ai parchetelor de sector, precum și cei din Timișoara, Ploiești și Constanța. Magistrații vor soluționa doar cauzele urgente. Ministrul justiției, Alina Gorghiu, a reacționat spunând că instituția pe care o conduce respectă dreptul magistraților la liberă exprimare, dar pornește de la premisa că dialogul este soluția rezolvării oricărei probleme a sistemului judiciar și nu protestul. Pe acest subiect discutăm acum cu invitatul "Apelului matinal", judecătorul Daniel Grădinaru, președintele Consiliului Superior al Magistraturii. Bună dimineața!
Daniel Grădinaru: Bună dimineața! Bună dimineața și ascultătorilor dumneavoastră!
Realizator: În acest moment, activitatea magistraților este suspendată?
Daniel Grădinaru: Ieri s-au convocat adunări generale în cam toate instanțele și parchetele, oricum, în cea mai mare majoritate. Au adoptat... Sigur, convocarea a fost făcută de către instanțe, nu au fost convocate de către Consiliul Superior al Magistraturii. Consiliul Superior al Magistraturii însă este alături de toți magistrații din țară. De fapt, Consiliul reprezintă întreg sistemul judiciar. Formele de protest, sigur că ele au fost vehiculate și cuvinte mai grele s-au folosit, termenul de grevă, că ar trebui dați afară magistrații care fac grevă. Este o idee falsă. Magistrații nu fac grevă. Formele acestea de protest sunt, zicem noi, doar pentru a atrage atenția factorilor decizionali în legătură cu modificarea statutului magistraților, în această manieră în care s-a procedat. Suspendarea activității nu este însă radicală sau totală, este doar în legătură cu anumite cauze care pot fi amânate. Protestul nostru, de altfel, protestul magistraților, de altfel, vizează nu numai pensiile. Acesta a fost doar un moment declanșator. Situația din sistemul judiciar este destul de gravă și este generată tocmai de subiectul acesta. Începând cu anul trecut, când factorii decizionali de atunci - mă refer la declarațiile ministrului muncii și ale celor care erau miniștri la acel moment - au anunțat o iminentă modificare a statutului magistratului sub aspectul vârstei de pensionare, moment în care mai mulți magistrați care îndeplineau condițiile pe legea în vigoare au luat decizia să se pensioneze. În această manieră a fost un număr mai mult decât... de trei ori mai mare decât în alți ani, de pensionare, adică un val de pensionări care a produs tulburări în activitatea instanțelor și Parchetelor. De fapt, nemulțumirea magistraţilor vine de aici: pe de o parte, pe anunţarea schimbării statutului magistratului sub aspectul vârstei de pensionare și, pe de altă parte, din lipsa de acțiune în direcția ocupării posturilor vacante. Practic, sunt instanțe în care din mai mult de 50% dintre judecătorii care ar trebui să fie în activitate s-au pensionat și, în aceste condiții, munca pe care trebuie să o desfășoare cei care sunt în activitate este deja aproape insuportabilă. Acesta este de fapt contextul în care s-au declanșat aceste acțiuni de protest pentru a atrage atenția asupra tuturor problemelor din sistem.
Realizator: Şi cât timp va continua protestul și cum va afecta el mai ales activitatea din justiție, mai ales cauzele aflate în derulare în instanțe?
Daniel Grădinaru: Cât timp va dura, e greu de spus acum. Este foarte important să intrăm într-un dialog real cu factorii decizionali, cei care conduc guvernul și parlamentul pentru a vedea ce măsuri găsim, vă spuneam, și sub aspectul acesta al ocupării posturilor și a normării muncii până la urmă, pentru că nu putem să mergem așa în continuare. Este natural să se amâne cauzele, nu poți să intri într-o ședință cu 200 de dosare. Va trebui să stabilim un număr rezonabil în care se poate face justiție de calitate. Cât va dura? Nu știm.
Realizator: Dar aţi avut deja discuții cu autoritățile, cu executivul și legislativul? Aveți un feedback de la guvern?
Daniel Grădinaru: Am avut o discuție ieri, instituțională, la nivelul guvernului cu conducătorii coaliției și din guvern, cei care sunt responsabili pe zona asta de justiție și muncii. A fost un prim pas, într-adevăr. Urmează să mai avem discuții și astăzi și probabil până la sfârșitul săptămânii, dar au fost în acest moment doar legate de modificarea statutului cu privire la pensionare. Cu privire la pensionare aș vrea să mai fac o precizare, pentru că iarăși s-au vehiculat ieri în presă diverse știri. Noi avem o problemă cu modificarea vârstei de pensionare așa, peste noapte și neetapizat, ceea ce a produs multe nemulțumiri. Sunt magistrați care - și vedeți și în alte țări, dau un exemplu în Franța ce proteste au fost când a fost vorba de modificare, așa, de câţiva ani, doi ani...Acum se dorește o modificare cu mult mai mult, de peste 10 ani, /.../ la magistrați și neetapizat. Practic nu este o etapizare reală ceea ce au făcut dumnealor, iar asta bineînțeles că a produs o mare nemulțumire și chiar tulburările de care spuneam. În discuția pe care am avut-o ieri, vă spuneam, a fost un prim pas, există posibilitatea să se atenueze acest efect.
Realizator: Asta voiam să vă întreb. Dvs ați propus ceva soluții legislative care ar putea debloca situația?
Daniel Grădinaru: Noi am propus, Consiliul Superior al Magistraturii, în plen, am adoptat unele propuneri de modificare. Acelea pe care le-am propus noi zicem noi că erau menite să îndrepte situația, însă nu au fost acceptate chiar în forma aceea. Sigur, noi suntem conștienți că la orice negociere avem și așteptarea să nu fie primite toate propunerile noastre, însă s-a propus, s-a avansat ieri ideea, o idee undeva de mijloc, care ar putea într-o anumită măsură să atenueze situația din sistemul judiciar.
Realizator: Și următoarele discuții când le veți avea?
Daniel Grădinaru: Le vom avea şi în cursul zilei de astăzi. Suntem în contact și cu ministrul justiției și cu ministrul muncii și cu domnul vicepremier Predoiu, care a fost ministrul justiției și cunoaște întreg procesul legislativ, acesta cu modificarea statutului, și o să avem probabil un rezultat până vineri. Oricum au avansat și ați văzut cu siguranţă declarațiile și ale ministrului muncii, şi ale premierului că vor adopta această lege săptămâna viitoare. Și atunci tocmai de aici a apărut și iminența declanșării acestor acțiuni de protest, dar, repet, nu este legat doar de pensionare. Şi aș vrea să mai accentuez, să subliniez încă o dată că nu este vorba de cuantumul pensiei, cum s-a vehiculat, ci de schimbarea vârstei de pensionare brusc.
Realizator: Există și o măsură de mijloc pe care ați discutat-o?
Daniel Grădinaru: Da, există o măsură de mijloc pe care am discutat-o cu privire la cei din sistem - să existe o etapizare a modificării vârstei de pensionare, pentru că dumnealor se leagă de o..., anul 2035, care ar fi fost asumat față de Comisia Europeană pentru egalizarea sau, mă rog, înlăturarea unor inechități, cum spun dumnealor, din sistemul de pensionare. Dar trebuie..., propunerea dumnealor avansată în amendamente practic nu este o etapizare, nu beneficiază decât două promoții de aceste..., două generații de aceste etapizări, în rest rămân la fel. De aceea noi am venit ieri cu o variantă tranzitorie care a fost agreată la nivel de principiu, însă trebuie să fie asumată şi propusă ca amendament în Parlament.
Realizator: Mulţumim pentru toate aceste precizări. Vom urmări şi noi în continuare ceea ce se întâmplă.

Doi copii au ars de vii într-un incendiu izbucnit la o casă din localitatea suceveană Voitinel
România 21 Noiembrie 2024, 16:59

Doi copii au ars de vii într-un incendiu izbucnit la o casă din localitatea suceveană Voitinel

Doi copii mici au ars de vii într-un incendiu izbucnit în joi după-amiază la o casă din localitatea suceveană Voitinel.

Doi copii au ars de vii într-un incendiu izbucnit la o casă din localitatea suceveană Voitinel
Coduri galbene şi portocalii de vânt şi ninsori în cea mai mare parte a ţării, joi şi vineri
România 21 Noiembrie 2024, 16:18

Coduri galbene şi portocalii de vânt şi ninsori în cea mai mare parte a ţării, joi şi vineri

Atenţionare Cod roşu de viscol puternic, ce vizează pe parcursul zilei de vineri, zone montane din şapte judeţe, precum şi...

Coduri galbene şi portocalii de vânt şi ninsori în cea mai mare parte a ţării, joi şi vineri
Legea bugetului de stat, în pregătire la Guvern
România 21 Noiembrie 2024, 14:56

Legea bugetului de stat, în pregătire la Guvern

Prioritatea o reprezintă investiţiile publice majore, selectate pe baza beneficiilor economice şi sociale ridicate.

Legea bugetului de stat, în pregătire la Guvern
Vaslui: Autorităţile sunt pregătite pentru a face faţă ninsorilor
România 21 Noiembrie 2024, 14:48

Vaslui: Autorităţile sunt pregătite pentru a face faţă ninsorilor

Poliţiştii rutieri vor verifica dacă vehiculele din trafic au anvelope de iarnă şi respectă regulile care previn accidentele.

Vaslui: Autorităţile sunt pregătite pentru a face faţă ninsorilor
Circulaţia rutieră este deschisă pe toată reţeaua de drumuri din administrarea CNAIR
România 21 Noiembrie 2024, 14:40

Circulaţia rutieră este deschisă pe toată reţeaua de drumuri din administrarea CNAIR

Circulaţia rutieră este deschisă pe toată reţeaua de drumuri din administrarea Companiei Naţionale de Administrare a...

Circulaţia rutieră este deschisă pe toată reţeaua de drumuri din administrarea CNAIR
Ambasadorul SUA: Avioanele F-35 vor contribui semnificativ la securitatea României
România 21 Noiembrie 2024, 13:24

Ambasadorul SUA: Avioanele F-35 vor contribui semnificativ la securitatea României

"Cele 32 de aeronave F-35 pentru care s-a semnat contractul de achiziție între guvernele român și american reprezintă vârful...

Ambasadorul SUA: Avioanele F-35 vor contribui semnificativ la securitatea României
Guvernul vrea reorganizarea Agenţiei Naţionale Antidrog
România 21 Noiembrie 2024, 13:20

Guvernul vrea reorganizarea Agenţiei Naţionale Antidrog

Intenția Guvernului legată de reorganizare a Agenției Naționale Antidrog este aceea ca tinerii care cad pradă traficanților...

Guvernul vrea reorganizarea Agenţiei Naţionale Antidrog
Întreruperi de curent în mai multe localități din Sibiu
România 21 Noiembrie 2024, 13:15

Întreruperi de curent în mai multe localități din Sibiu

Din cauza ninsorilor abundente și a vântului au fost afectate 13 linii de tensiune.

Întreruperi de curent în mai multe localități din Sibiu