Consiliul de administraţie al Oltchim a ales insolvenţa
Liderii de sindicat ameninţă cu noi proteste dacă guvernul nu-şi va lua până luni angajamentul privind un sprijin financiar în valoare de 45 de milioane de euro.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 24 Ianuarie 2013, 18:34
Combinatul Oltchim din Râmnicu Vâlcea intră în insolvenţă.
Aceasta este soluţia aprobată joi de consiliul de administraţie al companiei la propunerea ministerului economiei.
În timp ce conducerea Oltchim susţine că insolvenţa este singura măsură care ar putea duce la redresarea economică, liderii de sindicat ameninţă cu noi proteste dacă guvernul nu-şi va lua până luni angajamentul unui sprijin financiar în valoare de 45 de milioane de euro.
Nimic sigur, cu aceste cuvinte au ieşit de la discuţii liderii de sindicat joi.
Probabil acesta a şi fost motivul pentru care nimeni din conducerea combinatului şi din consiliul de administraţie nu a dorit să dea declaraţii privind soartea Oltchim-ului şi cum s-a decis intrarea în insolvenţă a combinatului din Râmnicu Vâlcea.
Liderii de sindicat au condiţionat punerea în aplicare a acestei soluţii propusă miercuri de ministerul economiei.
"În regim de urgenţă să se întocmească documentaţia în vederea obţinerii avizului Comisiei Europene pentru acordarea acelui ajutor de 20 de milioane de euro din partea statului român şi alte 25 de milioane de euro, cu garanţia statului de la băncile creditoare", a declarat liderul sindicatului liber Oltchim, Mihai Diculoiu.
În cazul în care luni premierul Victor Ponta nu va semna memorandumul aprobat miercuri, conform căruia statul s-ar angaja să acorde sprijinul financiar de 45 de milioane de euro, sindicaliştii ameninţă cu noi proteste.
Fără aceşti bani, spun ei, concedierile sunt cu atât mai aproape.
Discuţii cu creditorii
Mai mult, liderii de sindicat arată cu degetul către guvern pentru tergiversarea situaţiei.
"Nu sunt mulţumit. Sunt persoane care fac parte din consiliul de administraţie, dar din punctul meu de vedere sunt persoane cu un grad mic de influenţă la nivelul ministerului şi guvernului şi aş fi dorit mai multă implicare din partea persoanelor cu greutate la nivelul ministerului şi guvernului în problema Oltchim. Nu avem astăzi, când vorbim, toate certitudinile, decât nişte angajamente", a declarat lider de sindicat, Corneliu Cernev.
Angajamente în care o parte dintre salariaţi se încred şi privesc insolvenţa ca pe o soluţie salvatoare.
În cadrul consiliului de administraţie, întrunit joi la Oltchim, s-a decis nominalizarea ca administrator judiciar un consorţiu format din RomInsolv în care partener coordonator este avocatul Gheorghe Piperea şi DO Bussiness Instructuring, în care partener este Nicolae Bălan.
Până cînd aceştia îşi vor începe activitatea, sindicaliştii şi conducerea combinatului se vor prezenta luni, la Bucureşti, pentru noi discuţii cu băncile dar şi cu cei de la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, în vederea punerii în aplicare a planului de asistenţă de urgenţă.
Audio: Ce înseamnă insolvenţa combinatului Oltchim şi de ce a fost necesară, în "Actualitatea în dezbatere".