Consiliere gratuită pentru militarii care se întorc din misiuni
Militarii români care se întorc din misiuni din afara ţării beneficiază de consiliere psihologică gratuită alături de familiile lor, în 23 de cabinete individuale.
Articol de Adriana Turea, 06 Octombrie 2014, 14:11
Militarii români care se întorc din misiuni din afara ţării beneficiază de consiliere psihologică alături de familiile lor.
23 de cabinete individuale formează, de astăzi, Departamentul pentru asistarea psihologică a militarilor şi familiilor acestora din cadrul Institutului pentru Studiul şi Tratamentul Traumei.
Şedinţele de psihoterapie sunt gratuite pentru militarii care au trecut prin experienţe traumatizante, iar rudele lor vor beneficia de şase şedinte gratuite.
Cabinetele psihologice au, în acest moment, în tratament membrii ai familiilor militarilor.
Coordonatorul Departamentului pentru asistarea psihologică a militarilor şi familiilor acestora, Maria Macarenco, susţine că psihoterapia traumei este dificil de parcurs într-un mediu militar.
De aceea Departamentul oferă un mediu civil unde militarii pot să-şi exprime emoţiile fără teama de a fi marginalizaţi sau stigmatizaţi şi fără teama de consecinţe.
"Mulţi aleg să evite serviciile de asistare psioholiogică oferite de armată sau să-şi nege simptomatologia atunci când se află în faţa unui psiholog militar. Mediul militar nu este făcut pentru expunere şi exprimare emoţională", a spus Maria Macarenco.
În cadrul departamentului vor fi instruiţi şi psihologii care vor lucra cu persoanele ce traversează experienţe înalt tresante şi traumatizante - spune preşedintele Institutului pentru Studiul şi Tratamentul Traumei, Diana Vasile, şi explică simptomele care apar.
"Tulburările depresive iar cele care sunt mai specifice bărbaţilor sunt adicţiile. Alcoolismul este una dintre cele mai cunoscute tulburări", a declarat Diana Vasile.
Înfiinaţarea Departamentului pentru asistarea psihologică a militarilor şi a familiilor acestora reprezintă şi recunoaşterea socială a sacrificiului militarilor şi oferirea sprijinului psihologic necesar pentru ca rănile invizibile cu care s-au întors din misiune să fie vindecate.