Conferinţa "Rezistenţă prin cultură", la Memorialul Sighet
Iniţiată de scriitoarea Ana Blandiana, preşedinta Fundaţiei Academia Civică, dezbaterea îşi propune analizarea ca fenomen specific a regimului totalitar românesc şi nu numai.
Articol de Adrian Marchiş, Maramureş, 20 Octombrie 2019, 16:10
Rezistenţa prin cultură - este tema conferinţei care se desfăşoară astăzi la Memorialul Sighet.
Iniţiată de scriitoarea Ana Blandiana, preşedinta Fundaţiei Academia Civică, dezbaterea îşi propune analizarea ca fenomen specific a regimului totalitar românesc şi nu numai.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Institutul Polonez şi Universitatea Babeş Bolyai.
Corespondentul nostru Adrian Marchiş a stat de vorbă cu câţiva dintre participanţi:
Reporter: Doamna Ana Blandiana, la ce bun scriitorii în vremuri de restriște?
Ana Blandiana: În mod evident, ceea ce trăim noi acum are nevoie în mai mare măsură de consolidarea culturii decât înainte, când ea de sprijinea pe noi. Este clar că se evoluează și paradoxal se evoluează într-un fel care începe să semene cu proletcultismul.
Reporter: Conferențiar universitar Liviu Ţârău, Facultatea de Studii Europene din UBB Cluj.
Liviu Ţârău: Rezistenţa prin cultură nu este un fenomen specific doar regimurilor comuniste, ci și altor regimuri de tip totalitar sau dictatorial. Există o dezbatere destul de intensă, aş spune, dacă rezistența a fost un fenomen real sau dacă a fost mai degrabă un fenomen existențial. Această conferință, prin participanții săi, încearcă să deslușească, să clarifice aceste aspecte și ce importanță și impact au avut în societatea românească.
Reporter: La conferința de astăzi la Memorial Sighet, alături de academicieni, istorici, cadre universitare, invitați din Basarabia, Polonia și Cehia se află studenți și masteranzi în Cluj și Baia Mare, un dialog între generații.