Conferinţa Naţională ROVACCIN
Conferinţa Naţională ROVACCIN are loc pe fondul opiniilor divergente între adepţii imunizării şi cei care se opun.
Articol de Marilena Frâncu, 24 Martie 2018, 17:18
Reprezentanţi ai autorităţilor, medici şi specialişti din ţară şi din străinătate discută astăzi la Bucureşti despre soluţiile ce pot fi găsite pentru a informa cât mai corect populaţia despre necesitatea vaccinării.
Conferinţa Naţională ROVACCIN are loc pe fondul opiniilor divergente între adepţii imunizării şi cei care se opun, dar şi al îngrijorării autorităţilor, care se confruntă cu scăderea ratei de vaccinare a copiilor, deşi există în România o epidemie de rujeolă.
Stadiul actual al legii vaccinării este, de asemenea, analizat, transmite redactorul nostru, Marilena Frâncu.
Reporter: După ce legea a fost adoptată în Senat cu o majoritate covârşitoare, anti vacciniştii şi-au schimbat strategia, apelând la instrumente parlamentare - a declarat Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie ale medicilor de familie. Mesajul a fost îndreptat nu împotriva vaccinării, ci a obligativităţii acesteia.
Gindrovel Dumitra: Există în acest moment un grup de parlamentari care a votat împotriva obligativităţii şi pentru anumite amendamente, astfel încât legea vaccinării, într-un fel sau altul, să zicem noi, să fie făcută ineficientă.
Reporter: Documentul a ajuns la Camera Deputaţilor din octombrie anul trecut, însă preşedintele Comisiei de Sănătate, Florin Voicu, spune că legea a fost supusă unor numeroase dezbateri, dar nu este blocată.
Florin Voicu: Faptul că nu a trecut legea, nu înseamnă că legea este blocată, ci au existat multiple formulări şi multiple variante de la obligativitatea vaccinării, obligativitatea informării, consimţământ informat sau consimţământ rezumat, lucruri care ţin şi de etica medicală. Sunt lucruri foarte complexe. Vrem să avem o lege care, în primul şi în primul rând, să fie acceptată şi să poată fi implementată.
Reporter: Florin Voicu a precizat că există un consens privind obligativitatea informării, însă nu şi în cazul obligativităţii vaccinării.
Din cele şase comisii care trebuie să-şi expună punctul de vedere cu privire la legea vaccinării, au dat răspuns doar trei comisii.