Conferinţa Interparlamentară privind viitorul UE, la București
Evenimentul este organizat, în cadrul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.
Articol de Oana Bâlă, 01 Aprilie 2019, 13:45
La Bucureşti a început Conferinţa Interparlamentară privind viitorul Uniunii Europene.
Evenimentul este organizat, în cadrul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, iar participanţii ar urma să adopte un document ce va fi transmis pentru Summit-ul Uniunii Europene organizat în mai, la Sibiu.
În deschidere, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a vorbit despre orientarea proeuropeană a românilor, cu toate că este în creştere, şi un sentiment că nu ar fi recunoscuţi ca europeni cu drepturi depline.
Reporterul nostru, Oana Bâlă, a urmărit dezbaterile şi are detalii în Radiojurnal:
Reporter: Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că, potrivit sondajelor, mai mult de două treimi dintre români au sentimente pozitive faţă de viitorul UE. De asemenea, aceştia cred cu adevărat că piaţa internă, politica de coeziune, Politica Agricolă Comună şi extinderea Uniunii sunt procese care le transformă viaţa cotidiană în mai bine. Preşedintele Senatului a vorbit şi despre rolul parlamentelor naţionale în dezbaterile despre viitorul UE.
Călin Popescu-Tăriceanu: Ca reprezentanţi ai circumscripţiilor naţionale, trebuie să ne asigurăm că o viziune comună asupra viitorului Uniunii reflectă pe o scară cât mai largă şi într-o manieră incluzivă interesele şi preocupările tuturor statelor membre. Trebuie să ne debarasăm de la început de orice încercare de a crea un sistem ierarhic de organizare socială în Europa, de a rezerva dreptul de decizii unui număr select de state şi de a discrimina alte state pe motiv de insuficient exerciţiu al valorilor europene.
Reporter: Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a subliniat la rândul său că România tratează chestiunile europene cu implicare şi seriozitate. Eurodeputatul Partidului Popular European, Siegfried Mureşan, a vorbit despre securitatea frontierei externe a UE.
Siegfried Mureşan: Vom extinde Agenţia Europeană FRONTEX, o vom face să devină o adevărată poliţie de frontieră şi de coastă a UE cu 10.000 de grăniceri, sub drapel european, în următorii ani, fiindcă pentru a putea continua să călătorim liberi şi neîngrădit în interiorul statelor membre ale UE o protecţie a frontierei externe a UE este esenţială.
Reporter: Şi senatoarea PSD, Gabriela Creţu, trebuie găsite soluţii pentru a păstra UE unită.