Conferinţa femeilor francofone
Conferinţa a fost deschisă la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis care a vorbit despre schimbarea mentalităţi pentru ca egalitatea de gen să devină o realitate.
Articol de Alina Stănuţă, 01 Noiembrie 2017, 13:21
Responsabili de rang înalt din 48 de state participă la Bucureşti la Conferinţa femeilor francofone, reuniune ce are ca obiectiv constituirea, în premieră, a unei reţele francofone a femeilor antreprenor.
Conferinţa a fost deschisă la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis care a vorbit despre schimbarea mentalităţi pentru ca egalitatea de gen să devină o realitate.
El a amintit că prezenţa femeilor este încă mult mai redusă în zonele de decizie şi management în raport cu bărbaţii.
Klaus Iohannis: Prezenţa dumneavoastră numeroasă la această conferință arată că tema egalității de gen nu mai este demult una marginală. Cu toate că în România s-au făcut progrese importante pentru atingerea obiectivelor egalității de șanse, suntem conștienți de nevoia accelerării ritmului de recuperare a decalajelor, în primul rând prin schimbarea mentalităților, dar și prin abordarea integrată şi multidimensională a politicilor din domeniu, inclusiv în sprijinirea antreprenoriatului feminin.
Conferinţa femeilor francofone continuă la Palatul Parlamentului, unde cei peste 600 de delegaţi discută despre drepturile femeilor şi accesul la piaţa muncii, contribuţia acestora la inovaţie şi antreprenoriat.
Printre participanţi se numără secretarul general al Francofoniei şi secretarul de stat francez responsabil pentru egalitatea între femei şi bărbaţi.
Reprezentanţi ai Guvernului şi ai Parlamentului au prezentat politicile puse în practică de România pentru integrarea femeilor în politică şi în societate.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, declara în faţa celor peste 600 de participanţi că strategiile şi politicile elaborate în România asigură integrarea activă a perspectivei de gen în toate politicile naţionale, dar şi egalitatea între femei şi bărbaţi.
Astăzi, avem oportunitatea de a construi împreună un parteneriat durabil pentru promovarea egalităţii de şanse - mai declara Lia Olguţa Vasilescu la Conferinţa femeilor francofone.
La rândul său, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Gabriel Vlase, susţinea că integrarea socială şi economică a femeilor în societate este esenţială, iar efortul este unul continuu pentru îndeplinirea acestui deziderat.
Gabriel Vlase: România este pe deplin angajată la realizarea egalităţii de gen. Prin atribuţiile noastre ca şi parlamentari, ne revine un rol hotărâtor în construirea unei atitudini legislative moderne, fundamentate pe principiul egalităţii de gen, şi în promovarea şi transpunerea acesteia în practică.
Ne confruntăm încă cu mentalităti şi stereotipuri sociale cu privire la locul, rolul şi responsabilităţile femeilor şi bărbaţilor în cadrul societăţii, dar eforturile continuă pentru acest deziderat.
Conferinţa va oferi femeilor antreprenor şi reprezentantelor societăţii civile angajate în activitatea economică, culturală şi socială, un cadru pentru schimbul de informaţii şi bune-practici în domenii esenţiale pentru asigurarea creşterii economice şi a dezvoltării sustenabile.