Conducerea ICR a demisionat
Preşedintele ICR, Horia Roman Patapievici, a anunţat că renunţă la funcţie, împreună cu cei doi vicepreşedinţi, în semn de protest faţă de trecerea ICR în subordinea Senatului.
02 August 2012, 16:02
Conducerea Institutului Cultural Român şi-a dat demisia joi, informează redactorul Radio România, Eliza Ungureanu.
Preşedintele Horia Roman Patapievici a anunţat că renunţă la funcţie, împreună cu cei doi vicepreşedinţi, Tania Radu şi Mircea Mihăieş, în semn de protest faţă de ceea ce ei au numit "o lovitură adusă culturii române", respectiv "schimbarea misiunii institutului şi a subordonării politruce faţă de Senat".
"Scopul acestei conferinţe este acela de a expune motivele pentru care ne prezentăm o demisie de protest. ICR era prea independent, nu cânta în acelaşi cor", a spus Horia Patapievici, care este de părere că institutele naţionale de cultură din UE funcţionează ca portavoce a culturii statului pe care îl reprezintă.
Horia Roman Patapievici a declarat că "prin modificarea agendei ICR într-una naţionalistă" acesta "va intra în subordonarea factorului politic".
Fostul preşedinte ICR a subliniat că instituţia pe care a conddus-o a fost gândit ca un mediator al pieţelor interne de cultură cu pieţele externe.
În opinia sa, deşi numele rămâne, instituţia pe care a construit-o "a murit".
"Din acest moment, noi declarăm că nu mai putem lupta cu voinţa politică de distrugere a autonomiei culturale a Institutului Cultural Român şi cu voinţa politică a actualului guvern şi a actualei majorităţi parlamentare de a transforma Institutul Cultural Român într-un instrument de propagandă", a afirmat fostul preşedinte al ICR.
Curtea Constituţională a decis cu două zile în urmă că Ordonanţa de Urgenţă a guvernului, prin care Institutul Cultural Român trece din subordinea Administraţiei prezidenţiale în cea a Senatului, respectă legea fundamentală.
La mijlocul lunii iunie, premierul Victor Ponta spunea despre institiut că este o instituţie mult prea politizată şi acuza o lipsă de transparenţă totală în cheltuirea fondurilor publice la nivelul institutului, motiv pentru care ICR a fost trecut de sub subordinea preşedintelui României în subordinea parlamentului.
Potrivit Biroului de presă al ICR, peste 4.400 de evenimente au fost organizate de institutele culturale româneşti din străinătate, în perioada 2005-201.
La acestea s-au adăugat peste 500 de evenimente desfăşurate în România, 330 de titluri publicate în străinătate cu sprijinul financiar al ICR, peste 350 de beneficiari ai burselor şi rezidenţelor ICR, 111 proiecte finanţate prin Programul Cantemir şi peste 500 de cursanţi care au învăţat limba română în România, la Bucureşti şi Braşov.