Conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială Prahova, demisă
În presă au fost prezentate cazurile unor femei în vârstă care au mers să depună dosarele de handicap şi au ajuns la spital din cauză că una a leşinat la coadă, iar alta a căzut.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 17 Mai 2013, 14:01
Consiliul Judeţean Prahova a demis în urmă cu puţin timp conducerea Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială.
Directorul şi directorul adjunct au fost destituiţi, iar pentru şeful comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap se caută un înlocuitor pentru că este singurul medic cu contract şi, deocamdată, nu poate fi demis, potrivit corespondentului Radio România Actualităţi în Prahova, Simona Uţă.
Ministerul Muncii constatase mai multe deficienţe şi încălcări ale legislaţiei la Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială Prahova, în urma unui control cerut de premierul Victor Ponta - după ce în presă au fost prezentate cazurile unor femei în vârstă care au mers să-şi depună dosarul de handicap şi au ajuns la spital din cauză că una a leşinat la coadă, iar alta a căzut pe scări şi s-a lovit la cap.
Potrivit anchetei, comisia judeţeană de evaluare funcţiona fără avizul ministerului, iar evaluarea se făcea doar pe baza documentelor, fără deplasarea la domiciliul solicitanţilor care nu puteau veni la sediu - au constatat specialiştii de la autoritatea centrală.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, consideră că întregul sistem de evaluare a persoanelor cu handicap trebuie regândit:
"Efectiv trebuie să modernizăm sistemul de evaluare, pornind de la criteriile de încadrare.
"Dorim ca o persoană să vină o singură dată pentru evaluare în faţa unei singure comisii şi de acolo să i se poată analiza necesităţile de care are nevoie persoana respectivă, în momentul respectiv.
"Trebuie să avem un sistem informatic pus la punct pentru a putea, pe baza lui, să depistăm şi fraudarea sistemului", a precizat Mariana Câmpeanu.
Ministrul Mariana Câmpeanu anunţă controale la toate direcţiile de asistenţă socială din ţară. Autorităţile române au în evidenţă aproximativ 600.000 de adulţi cu dizabilităţi, dintre care mai bine de o treime cu handicap grav.
Legea prevede că aceştia nu trebuie să se prezinte personal la comisia de evaluare.