Condiţii speciale de muncă pentru cei care lucrează în ger
Angajatorii sunt obligaţi prin lege să asigure condiţii speciale de lucru pentru cei care lucrează în exterior, în situaţii de temperaturi scăzute extreme.
Articol de Daniel Neguţ, 31 Ianuarie 2014, 19:40
Gerul va persista pentru cel puţin 24 de ore, mai ales în centrul ţării, în sud şi în est.
Angajatorii sunt obligaţi prin lege să asigure condiţii speciale de lucru pentru cei care lucrează în exterior, în situaţii de temperaturi scăzute extreme, iar măsurile pot ajunge până la întreruperea activităţii.
Inspecţia Muncii poate amenda patronii care nu respectă aceste prevederi legale.
Temperaturile scăzute extreme sunt cele cu valori mai mici de - 20 de grade Celsius, comunicate în mod oficial de Administraţia Naţională de Meteorologie, sau temperaturi care, corelate cu condiţii de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 99/2000 stabileşte măsurile pe care sunt obligaţi să le ia angajatorii.
"Angajatorul este obligat să distribuie ceai fierbinte, în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb, să acorde pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare şi, în acest scop, angajatorul este obligat să asigure spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător şi e obligatoriu să se asigure echipament individual de protecţie", spune Vasilica Foarfecă, director la Inspecţia Muncii.
Vasilica Foarfecă spune că angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii sunt obligaţi să reducă programul de lucru sau chiar să suspende activitatea, acolo unde nu este reglementat un flux continuu de muncă.
Avocatul specializat în dreptul muncii Mihaela Ştefan spune că pot exista şi obligaţii suplimentare pentru angajatori, în condiţii de ger.
"În cazul în care există legi speciale sau contracte colective de muncă aplicabile la nivelul angajatorului respectiv sau la nivel de ramură, contracte colective care prevăd drepturi suplimentare de protecţie a angajaţilor, angajatorii vor fi obligaţi să respecte şi aceste drepturi suplimentare" a mai spus Mihaela Ştefan.
Inspecţia Muncii îi poate amenda pe angajatorii care nu respectă prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 99/2000 cu sume cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei.