„Condiţii esenţiale” pentru finalizarea PNRR
PNRR va fi discutat astăzi pentru prima dată de Guvern cu principalul partid de opoziţie.
Articol de Andrei Şerban, 20 Mai 2021, 13:49
PNRR va fi discutat astăzi pentru prima dată de Guvern cu principalul partid de opoziţie.
Liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, a confirmat, aseară, că acceptă invitaţia premierului Florin Cîţu şi a spus că va fi însoţit de mai mulţi specialişti ai partidului, dar va aduce cu el şî doi reprezentanţi ai IMM-urilor şi ai sindicatelor. Întălnirea este programată peste două ore, la Palatul Victoria.
PSD ar vrea să impună câteva schimbări în planul românesc, dar termenul de depunere la Bruxelles se apropie cu paşi repezi şi Guvernul a intensificat negocierile cu Comisia Europeană.
Premierul a insistat ca miniştrii să fie bine pregăţiţi cu analize tehnice, pentru a convinge responsabilii europeni. El a vrut să se asigure că miniştrii îşi fac bine treaba şi că planul va putea să fie depus cat mai repede.
Florin Cîţu: Am avut o discuţie mai lungă cu miniştrii, despre PNRR. Suntem în acest moment în discuţii directe şi cu Comisia. Eu am săptămânal discuţii cu Comisia, pe PNRR, şi vreau să mă asigur că şi miniştrii îşi fac treaba pe partea tehnică şi că putem să depunem cât mai repede programul.
Premierul a anunţat că astăzil, de la ora 15:00, este programată o întălnire la Palatul Victoria, cu o delegaţie a PSD, pentru a se discuta pe marginea PNRR. Liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, a precizat că vrea să afle dacă Executivul român a promovat aşa cum trebuie tema irigaţiilor din agricultură, în PNRR.
Marcel Ciolacu: Vreau să ştiu de la primul ministru dacă domnul Oros când s-a deplasat la Bruxelles, s-a deplasat cu proiectele cele mai bune pentru a prinde sistemul de irigaţii în PNRR. Din informaţiile pe care le avem noi de la Comisia Europeană, s-a dus nepregăţit la aceste discuţii.
Potrivit ultimelor informaţii, Comisia Europeană nu este de acord ca proiectele privind irigaţiile din agricultură să facă parte din planul româneesc de redresare şi rezilienţă.
Principala provocare pentru implementarea PNRR este dată de utilizarea în doar caţiva ani a unui volum imens de fonduri europene - a explicat, astăzi, consilierul prezidenţial la Departamentul pentru politici economice şi sociale, Cosmin Marinescu.
De exemplu, printre condiţiile esenţiale finanţării proiectelor publice prin PNRR, se numără semnarea contractelor pană la sfărşitul anului viitor şi finalizarea lucrărilor pană cel mai târziu în august 2026.
Cosmin Marinescu: Este provocarea de ordin cantitativ, cea care decurge din implementarea unui volum de investiţii fără precedent. Într-un oprizont de timp de doar cinci-şase ani, în condiţiile în care economia noastră se confruntă, totuşi, cu un angrenaj deficitar de forţă de muncă, furnizori şi chiar mijloace tehnice. Această provocare cantitativă ţine de capacitatea de a comprima în doar câţiva ani utilizarea unui volum imens de fonduri europene, ceea ce implică resurse umane, furnizori, contractori, achiziţii, auditare, plăţi şi aşa mai departe, mai ales în condiţiile suprapunerii PNRR şi a cadrului financiar multianual.