Concurs internaţional de cunoştinţe de limba chineză pentru studenţi
Comunicat: Până acum, aproape 400.000 de studenţi din peste 90 de ţări ale lumii au participat la acest concurs, având ocazia "de a-şi dovedi bucuria de a învăţa limba chineză".
Articol de Radio România, 17 Aprilie 2015, 15:15
Cea de-a paisprezecea ediţie a Concursului Internaţional „Podul Limbii Chineze” pentru studenţi, etapa regională - România
Planul activităţilor pregătitoare
1. Cadrul general
Concursul internaţional de cunoştinţe de limba chineză „Podul limbii chineze” pentru studenţi este un concurs important, de nivel internaţional, organizat de Hanban, care se desfăşoară anual începând din 2002. Este alcătuit din două etape - etapa regională, care se desfăşoară în afara Chinei, şi etapa finală – în China. Până în prezent, aproape 400.000 de studenţi din peste 90 de ţări ale lumii au participat la acest concurs, toţi având ocazia de a-şi dovedi bucuria de a învăţa limba chineză, precum şi rezultatele obţinute în învăţarea acestei limbi. Dintre aceştia, peste 1300 au fost aleşi pentru a participa la repetiţii şi la faza finală în China. Acest concurs a devenit deja o „Olimpiadă a limbii chineze”, foarte apreciată de cei care învaţă limba chineză în diverse ţări ale lumii.
Acest concurs - etapa regională din România a avut loc cu mult succes în mai multe ediţii, graţie organizării sale de către Ambasada Republicii Populare Chineze în România, oferindu-le tinerilor români care studiază limba chineză ocazia de a-şi etala cunoştinţele de limba chineză. Acest concurs a reprezentat o platformă pentru învăţare reciprocă şi schimburi de experienţă, ceea ce a intensificat entuziasmul şi interesul tinerilor români pentru studiul acestei limbi şi, totodată, a contribuit la o mai bună cunoaştere a limbii şi culturii chineze.
2. Structura de organizare
Organizator: Sediul general al Institutelor Confucius/Oficiul Naţional pentru Limba Chineză (Hanban)
Co-organizatori: Biroul de Învăţământ al Ambasadei Republicii Populare Chineze în România şi Institutul Confucius din cadrul Universităţii din Bucureşti se ocupă de organizarea celei de-a paisprezecea ediţii a Concursului de limba chineză pentru studenţi „Podul Limbii Chineze”. Aceasta presupune planul şi măsurile concrete privitoare la activităţile pregătitoare ale etapei regionale.
3. Tema concursului
Visul meu chinezesc
4. Data concursului
10 mai 2015
5. Condiţii de participare
Studenţi cu vârsta între 18 şi 30 de ani, cu cetăţenie română, care s-au născut şi au crescut în alte ţări decât China şi care nu sunt vorbitori nativi de limba chineză. Cei care au mai participat la etapele precedente, din China, şi care au câştigat premii nu pot participa două ediţii la rând.
6. Locul de desfăşurare a concursului
Bucureşti
7. Sistemul de concurs şi conţinutul concursului
Concursul cuprinde patru probe:
1. Examinarea scrisă – concurenţii, în sala de concurs, trag un bilet, din 30 de bilete cu subiecte, iar apoi în decursul a 10 minute scriu un eseu de aproximativ o sută de caractere. Punctajul obţinut la această probă reprezintă 15% din punctajul final.
2. Discurs – fiecare concurent susţine un discurs de 4 minute pe un subiect legat de tema concursului – „Visul meu chinezesc”. Punctajul obţinut la această probă reprezintă 35% din punctajul final.
3. Proba de întrebări şi răspunsuri – fiecare candidat trage un bilet, din cele peste 30 de bilete, pe care se află trei întrebări la care trebuie să răspundă. Fiecare întrebare este cotată cu 5 puncte. Punctajul obţinut la această probă reprezintă 15% din punctajul final.
4. Proba de aptitudini artistice – fiecare candidat poate să îşi dovedească aptitudinile artistice în următoarele sfere: cântec (vocal sau instrumental), dans, compoziţie muzicală, acrobaţie, caligrafie, pictură, decupaje de hârtie, arte marţiale etc. Demonstraţia priveşte doar un singur domeniu şi nu poate să depăşească 4 minute. Punctajul obţinut la această probă reprezintă 35% din punctajul final.
Punctajul total al celor patru probe prezentate mai sus este de 100 puncte. Membrii juriului acordă punctepentru fiecare probă, iar la încheierea celor patru probe transmit punctajul total grupului care se ocupă de calcularea punctelor şi stabilirea clasamentului.
8. Calendarul concursului
9 mai - după-amiază: concurenţii din provincie sosesc în capitală
10 mai, ora 8:30 - toţi concurenţii vin la sala în care are loc concursul pentru a participa la tragerea biletelor în urma cărora se stabileşte ordinea de intrare în concurs.
10 mai, orele 9:00 – 13:30 – Concurs
9. Premierea concurenţilor
Modalităţi de premiere: 1 Premiu special – concurentul care îl obţine merge în China pentru a participa la etapa finală; 1 Premiu I – concurentul care îl obţine merge în China pentru a asista la concurs.
Toate cheltuielile legate de transport, cazare şi masă sunt asigurate de Sediul General al Institutelor Confucius
Premiul II şi celelalte premii şi distincţii se stabilesc în funcţie de numărul de participanţi.
Toţi concurenţii vor primi premiu de participare. Aceste premii vor fi oferite de către organizatori la momentul stabilit de către aceştia.
10. Contact: jiaoyuzu@romaniaedu.org.