Concluziile raportului guvernului privind accidentul aviatic
Principalul vinovat de proasta gestionare a intervenţiei este ROMATSA, compania responsabilă de monitorizarea traficului aerian, se arată în raportul guvernului.
Articol de Petruţa Obrejan, 23 Ianuarie 2014, 06:59
Operaţiunile de căutare şi salvare a victimelor accidentului aviatic din Munţii Apuseni au început târziu, iar principalul vinovat de proasta gestionare a intervenţiei este ROMATSA, compania responsabilă de monitorizarea traficului aerian.
Acestea sunt concluziile raportului cerut de premierul Victor Ponta.
Directorul general, Aleodor Frâncu, şi cel al Departamentului Operaţional, Bogdan Donciu, au demisionat din funcţii.
La fel şi şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Ion Burlui.
Potrivit raportului prezentat la guvern de vicepremierul Gabriel Oprea, ROMATSA nu a luat măsurile necesare pentru a stabili zona de căutare a aeronavei dispărute şi nu a declanşat operaţiunile de căutare.
Operaţiunea de salvare a fost un eşec ca urmare a unor deficienţe inacceptabile - a declarat premierul Victor Ponta.
Raportul guvernului privind evenimentul aviatic din data de 20.01.2014 |
Directorul ROMATSA si şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au demisionat, la puţin timp după declaraţia premierului.
El a afirmat că Ministerul de Interne, ROMATSA şi STS au funcţionat lent, fără coordonare şi fără asumarea vreunei autorităţi şi responsabilităţi.
"Lucrurile nu au funcţionat aşa cum ar trebui să funcţioneze şi aşa cum au funcţionat în alte situaţii. Dacă în cazul tragediei din Muntenegru România a dovedit că este un stat modern, capabil să-şi ajute cetăţenii, în cazul de luni este evident un eşec care trebuie să ducă la responsabilităţi personale, la îmbunătăţirea procedurilor şi la un moment de reflecţie asupra modului în care cheltuim resursele publice", a spus premierul.
Potrvit raportului prezentat în guvern de către vicepremierul Gabriel Oprea, instituţile abilitate aveau informaţii clare chiar de la persoanele rănite în accident, astfel că între momentul raportării accidentului şi cel al recuperării victimelor, se arată în notă, ROMATSA nu a acţionat activ în conformitate cu competenţele prevăzute de lege şi nu a declanşat operaţunile de căutare.
Practic, ea este singura instituţie găsită vinovată, deşi premierul a decis înlocuirea secretarului de stat din Ministerul de Interne Cătălin Chiper şi a precizat că va propune în CSAT înlocuirea din funcţie şi a şefului STS.
Ministrul de interne criticat de Crin Antonescu
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a criticat afirmaţiile ministrului de interne, Radu Stroe, potrivit cărora regretă că tragedia aviatică s-a petrecut în timpul mandatului său.
Liderul liberal a precizat la un post de televiziune că în perioada următoare în partid urmează o evaluare a miniştrilor liberali şi că va propune "măsuri politice radicale".
"Cu tot respectul şi colegialitatea faţă de domnul Stroe eu îl văd ca pe un exemplu de comunicare catastrofal şi, din păcate, de natură să stârnească chiar revoltă în condiţii de /.../ publică. Decizia primului-ministru am luat-o ca atare; l-am considerat şi îl consider cel puţin în acest moment la nivelul executivului cel mai îndreptăţit să propună soluţii. La nivelul partidului vor avea loc alte evaluări", a spus liderul PNL.
Opoziţia critică acţiunile autorităţilor
Opoziţia a criticat vehement modul în care autorităţile au gestionat situaţia accidentului aviatic din Apuseni.
Fostul premier democrat-liberal Emil Boc spune însă că principalul vinovat pentru faptul că nu s-a intervenit la timp în acest caz este Ministerul de Interne, care ar fi putut localiza rapid victimele.
"Ei au sarcina numărul unu în stat şi, dacă nu pot, trebuie să ceară sprijin de la SRI, de la STS, suplimentar, de la alte organe ale statului dacă au nevoie. Dar ei au toate pârghiile pentru că în acel Comandament pentru Situaţii de Urgenţă sunt reprezentanţi de la toate autorităţile statului care pot avea o putere de decizie. E revoltător.
"Celula de Criză este accesată în momentul când s-a întâmplat accidentul. În acel moment, comandamentul se constituie în Celulă de Criză. Am înţeles că într-un minut şi jumătate STS a transmis la acest Comitet pentru Situaţii de Urgenţă toate datele. Dacă acest Comitet pentru Situaţii de Urgenţă considera că nu sunt suficiente aceste date, avea pârghii în interiorul Ministerului de Interne pentru localizare", a declarat Emil Boc.
Totodată, prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, cere demisia miniştrilor de interne, al transporturilor şi al sănătăţii şi susţine că va face plângeri penale celor trei pentru neglijenţă în serviciu.