Concedierile colective, printre măsurile de reorganizare a CEH
Planul de restructurare pentru Complexul Energetic Hunedoara va fi discutat cu reprezentanții FMI care ar putea avea și alte recomandări pentru eficientizarea mineritului.
Articol de Ilie Pintea, 25 Martie 2015, 16:54
Reduceri drastice ale costurilor, concedieri colective și valorificarea altor resurse decât huila: acestea sunt principalele elemente cuprinse în planul de redresarea a Complexului Energetic Hunedoara, cu care administrația mineritului din Valea Jiului se va prezenta luna viitoare la discuțiile cu Fondul Monetar Internațional.
Cel mai mare agent economic din județ se confruntă cu o situație dramatică după ce fosta conducere a acumulat datorii uriașe, care ar putea duce Complexul în faliment.
Programul de restructurare prezentat deja Consiliului de Administrație prevede o serie de măsuri pe termen scurt care să permită funcționarea în continuare a Complexului Energetic Hunedoara, iar concedierile sunt una dintre ele.
Directorul general, Constantin Jujan, a declarat că există o analiză făcută de fosta administrație a Complexului, potrivit căreia ar trebui concediate peste 500 de persoane, și e posibil să fie păstrată această cifră.
Nu se știe deocamdată cu certitudine câte persoane vor fi concediate, iar partenerii de dialog social mai au încă de purtat negocieri pe acest subiect.
Președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, a declarat pentru Radio România că, în principiu, este vorba de personal TESA care va fi disponibilizat, însă deocamdată nu au fost purtate negocieri pe acest subiect.
Pe de altă parte, datorii acumulate în ultimii doi ani au adus în pragul insolvenței cel mai mare agent economic din județul Hunedoara, iar directorul Constantin Jujan a dispus renunțarea la activitățile prestate de terțe firme și chiar vânzarea fierului vechi colectat la unitățile miniere, ca să mai facă rost de bani.
Planul de restructurare pentru Complexul Energetic Hunedoara va fi discutat luna viitoare cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, care ar putea avea și alte recomandări pentru eficientizarea mineritului din Valea Jiului.
Complexul Energetic Hunedoara mai are în prezent aproape 6500 de angajați și grupează patru exploatări miniere viabile și două termocentrale.