Comunicarea medic-pacient "este deficitară"
Un studiu realizat de compania Cult Research arată că peste 35% dintre români consideră că medicul nu alocă suficient timp discuţiei cu pacientul.
Articol de Radiojurnal, 12 Decembrie 2013, 14:16
Comunicarea medic-pacient este una deficitară, rezultă dintr-un studiu făcut în luna octombrie de către compania de cercetare de piaţă Cult Research.
Peste 35% dintre cei întrebaţi au spus că doctorul nu alocă suficient timp discuţiei cu pacientul.
Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Sandra Alexiu, spune că medicul trebuie să se încadreze în termenul de 15 minute pentru o consultaţie, stabilit de Casa de Asigurăr.
"Este o privire generală. Pe de o parte, s-ar putea să fie legat de capacitatea de comunicare, care e dobândită şi trebuie intens învăţată, repetat câştigată. Pe de altă parte, nu mă întrebaţi ce trebuie să fac eu în 15 minute în care îmi dă voie Casa de Asigurări să consult un pacient.
"Dacă am depăşit, trebuie să îl chem pe următorul, pentru că suntem la pontaj. Trebuie să ai pârghiile, să îţi exerciţi acest liberalism al profesiei. Ori, cu tot felul de restricţii, inclusiv în timp şi în posibilităţile pe care le ai să faci medicină în România, da, este o problemă atunci când eşti blocat la un număr fix de consultaţii pe zi.
"Dar nu ştiu cum se întâmplă, că nu reuşim niciodată să ne îmbolnăvim doar în număr de 20 de persoane pe zi", spune Sandra Alexiu.
Aproximativ 60% dintre părinţi şi-ar îndruma copiii să urmeze fie Facultatea de Medicină, fie cea de Farmacie, conform aceluiaşi studiu.
Documentul spune că în percepţia opiniei publice, cele mai respectate profesii sunt cea de medic - 38%, de cadru didactic - 8%, urmată de profesiile de avocat şi judecător - 6%. Studiul a fost realizat la nivel urban, naţional, pe 800 de respondenţi, pentru publicul adult, cu o marjă de eroare de 3,5%.