Complexul Energetic Hunedoara ar putea fi divizat
07 Mai 2020, 13:55
România are nevoie de 700 de milioane de euro pentru tranziția zonelor miniere către economie cu emisii reduse până în anul 2030 - aceasta este concluzia unui studiu realizat de cinci asociații și institutele de cercetare europene. În document se menționează și că eliminarea treptată a cărbunelui are un impact economic gestionabil și cu cât măsura este mai rapidă cu atât efectele vor fi mai bune.
Autoritățile de la București au luat deja măsuri. Pentru a fi mai eficient, Complexul Energetic Hunedoara va fi divizat și transformat într-un nou grup care să folosească și gazul metan. Acest lucru s-ar putea face în mai puțin de patru ani, după cum transmite corespondentul nostru Ilie Pintea.
Reporter: Intenția divizării complexului Energetic Hunedoara e una vehiculată des în ultima perioadă şi, potrivit administrației, se va concretiza până la finele anului după ce și guvernul și-a asumat un memorandumul acest sens. Noua structură va cuprinde cele patru mine viabile, Societatea Prest Serv şi Termocentrala Paroșeni - toate din Valea Jiului, în timp ce Termocentrala Mintia urmează să fie preluată fie de autoritățile județene, fie de Primăria din Deva. Ca să devină eficient, noul complex ar urma să beneficieze și de un nou grup energetic, de data aceasta pe gaz metan, la Termocentrala Paroșeni.
Cristian Roşu, administrator special: Pe lângă grupul de cărbune, să fie construit și un grup pe gaz, și dacă vom reuși și grupul acesta pe gaz asta seamănă viitor pentru Valea Jiului, viitor pentru producerea energiei electrice, energiei termice pentru că sunt convins că orașele din Valea Jiului se vor racorda la energia termică produsă la Paroșeni dacă costul va fi mai mic decât cel pe care îl au acum oamenii prin propriile centrale de apartament.
Reporter: Un argument în favoarea acestui nou grup energetic e faptul că gazoductul BRUA trece chiar pe la Paroșeni și termocentrala ar putea beneficia în acest fel de gaze mai ieftine, deci costuri de producție reduse. Complexul energetic Hunedoara va comanda un studiu de fezabilitate în acest sens, estimându-se că, dacă acesta va fi realizat până în decembrie, noul grup ar putea fi gata în trei ani.
(PH)