Companii de asigurări, ameninţate cu suspendarea
Companiile care au înregistrat creşteri ale numărului de plângeri în primele cinci luni ale anului au fost sancţionate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor cu amenzi totale de 80.000 de lei.
Articol de Iulian Olescu, 13 Iunie 2012, 14:21
Comisia de Supraveghere a Asigurărilor anunţă verificări la companiile de asigurări reclamate de clienţi pentru diverse nereguli, deficienţe în constatarea daunelor, întârzieri la achitarea despăgubirilor sau chiar refuzul de a plăti daunele.
Preşedintele Comisiei i-a avertizat pe asiguratori că riscă chiar să le fie suspendată activitatea dacă pun interesul comercial înaintea interesului asiguraţilor.
Companiile care au înregistrat creşteri ale numărului de plângeri în primele cinci luni ale anului au fost sancţionate deja cu amenzi totale de 80.000 de lei.
Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Constantin Buzoianu, a avertizat societăţile din domeniu să aibă în primul rând în vedere protecţia intereselor asiguraţilor, nu numai obţinerea de venituri şi de cotă de piaţă cu orice preţ.
El a adăugat că în primele cinci luni ale anului numărul petiţiilor depuse la CSA a crescut foarte mult la unele societăţi, nemulţumirile clienţilor fiind legate de întârzieri la plata daunelor, de modul defectuos de constatare a acestora şi de refuzul de plată.
Preşedintele CSA a mai spus că au fost deja amendaţi cinci conducători ai unor societăţi de asigurare şi că instituţia pe care o conduce a declanşat o serie de acţiuni de control şi la alte companii în legătură cu care se înregistrează cele mai multe reclamaţii.
În funcţie de rezultatul acestor controale, dacă se constată nereguli, sancţiunile pot ajunge, în cazuri foarte grave, până la suspendarea temporară a activităţii societăţile respective.
Constantin Buzoianu a mai precizat că majorarea numărului de petiţii depuse de clienţi vine în contextul în care, în primele trei luni ale anului, volumul cheltuielilor de achiziţii şi administrare, plus daunele plătite şi rezervele constituite depăşesc nivelul primelor încasate de societăţile de asigurare.
Asigurările - "prea scumpe pentru clienţi, prea ieftine pentru asiguratori"
Conform datelor prezentate în cadrul conferinţei, piaţa asigurărilor din România a înregistrat o uşoară creştere, de 0,35% în primul trimestru din 2012, însă asiguratorii se confruntă cu o serie de probleme importante, după cum a precizat preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din ţara noastră, Rangam Bir.
Printre acestea, faptul că asigurările generale sunt în acest moment prea scumpe pentru clienţi şi prea ieftine pentru asiguratori, că rezervele pentru daunele de asigurări generale s-au dublat în ultimii cinci ani, deşi veniturile au stagnat, şi că deprecierea leului are un impact negativ asupra activităţii de asigurare.
Rangam Bir spune că un element ce ar putea avea un impact pozitiv asupra pieţei asigurărilor ar fi introducerea de deductibilităţi fiscale pentru asigurările de viaţă şi cele de sănătate.
De altfel, acestea din urmă reprezintă un segment aparte, în domeniul sanitar lucrându-se de mai multă vreme la un sistem care să poată asigura acoperirea cheltuielilor din domeniu.
Ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi, prezent la evenimentul de astăzi, a precizat că rezolvarea situaţiei financiare din sănătate nu poate fi realizată decât fie prin creşterea veniturilor, ceea ce ar însemna majorarea contribuţiei la asigurările sociale de sănătate, lucru puţin probabil, fie prin reducerea cheltuielilor prin redimensionarea pachetului de servicii medicale de bază ce pot fi oferite de către stat.
În opinia sa, principalele probleme ce trebuie rezolvate prin noua lege, care urmează să fie finalizată până la sfârşitul acestei luni, sunt legate de monopolul exercitat de CNAS, de monopolul Ministerului Finanţelor asupra colectării şi alocării fondurilor pentru sistemul sanitar, de obligativitatea asiguratorului public de a încheia contracte cu toţi furnizorii de servicii medicale şi de blocare a sistemului de asigurări voluntare din cauza pachetului de servicii medicale de bază şi a deductibilităţii fiscale limitative în domeniul asigurărilor de sănătate.