Comisiile parlamentare reunite de buget-finanțe au început avizarea proiectelor de buget ale ordonatorilor principali de credite
Comisiile parlamentare reunite de buget-finanțe au început în această după-amiază avizarea proiectelor de buget ale ordonatorilor principali de credite, după ce în prima parte a zilei acestea au fost avizate în comisiile de specialitate.
Articol de Florin Lepădatu, 18 Decembrie 2023, 20:31
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Comisiile parlamentare reunite de buget-finanțe au început în această după-amiază avizarea proiectelor de buget ale ordonatorilor principali de credite, după ce în prima parte a zilei acestea au fost avizate în comisiile de specialitate. Rapoartele asupra proiectelor de buget se vor depune mâine, la ora 18:00, pentru ca la ora 20:00 să poată începe dezbaterile în plen.
Iulian Olescu are detalii: ”În comisiile parlamentare reunite de buget, finanțe, bănci au fost în această fază puține amendamente care au primit aviz favorabil, printre acestea posibilitatea oferită Camerei Deputaților de a efectua cheltuieli pentru organizarea sesiunii anuale a adunării parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, alocarea unor sume de bani pentru sprijinirea personalului clerical care deservește credincioșii greco-catolici români în comunitățile din diaspora sau introducerea în textul legii bugetului a unei precizări conform căreia în 2024 nu vor avea loc creșteri sau introduceri de noi impozite și taxe. Acest din urmă subiect a creat numeroase discuții.”
Victor Ilie, deputatul USR: ”În niciun caz mediul de afaceri nu pune niciun preț pe acest amendament. Chestiunea cu care ar trebui să-i convingem că nu vor crește taxele este să ne asigurăm să mai dăm câteva derogări, cum ați dat deja, domnule, nu suntem responsabili pentru principiile de responsabilitate fiscal-bugetare, pentru că, într-adevăr, va fi nevoie de taxe suplimentare la cum este construit acest buget.”
Și deputatul PSD Gabriel Zetea a precizat că nu vede rostul unui astfel de amendament, adresându-se deputatului PNL Florin Roman, inițiatorul amendamentului.
Florin Roman: ”Dacă, Doamne ferește, se va întâmpla, să zicem în guvernarea asta, să fie nevoie la un moment dat de o sursă suplimentară de venit pentru cine știe ce, ministrul vostru al finanțelor, care este propus, susținut de către Partidul Național Liberal, care este singurul om din România care are atributul constituțional în a propune mărirea de taxe sau impozite, nimeni, nici primul ministru, nici președintele României, nimeni nu poate să facă acest lucru decât domnul Boloș, va veni în fața Parlamentului României, în numele Partidului Național Liberal, și va propune asta. O să /.../ primul care o să ieșiți public, vă rupeți cămașa și-i cereți demisia și-l trimiteți acasă?”
Cu toate acestea, în final, amendamentul a fost votat în unanimitate. După votul pe articole, au început avizele pentru bugetele ordonatorilor de credit, rând pe rând primind avize favorabile din partea Comisiilor reunite de buget-finanțe, printre alte instituții, Ministerul Energiei, Curtea de Conturi, Administrația Prezidențială și Înalta Curte de Casație și Justiție.”/RADOR RADIO ROMÂNIA/