Comisia parlamentară de anchetă privind eventuale fraude la alegeri
Continuă audierile de la Comisia parlamentară de anchetă privind eventuale fraude la alegerile europarlamentare din 26 mai.
Articol de Florin Lepădatu, 10 Iulie 2019, 08:13
Reprezentanţi ai ministerelor de interne şi de externe au răspuns marţi întrebărilor deputaţilor şi senatorilor în cadrul audierilor de la Comisia parlamentară de anchetă privind eventuale fraude la alegerile europarlamentare din 26 mai.
Relatează redactorul RRA, Alina Stănuţă: "Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, spunea în faţa parlamentarilor că instituţia pe care o conduce nu stabileşte numărul secţiilor de votare din ţară şi al ştampilelor de vot şi nu are atribuţii în interiorul secţiilor de votare.
Carmen Dan arăta că pe parcursul zilei de 26 mai au existat 9.282 de sesizări din partea sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot, operat de STS, în urma cărora s-au deschis 217 dosare penale.
Operarea tabletelor din secţiile de votare s-a făcut în mod deficitar, mai declara Carmen Dan, care a propus ca sistemul de monitorizare a prezenţei la vot să fie scos din competenţa STS.
Carmen Dan: "Aprecierea mea aceasta ar fi, că acest sistem nu ar trebui să fie în competenţa şi responsabilitatea exclusivă a unui serviciu special dacă ne dorim un proces electoral transparent, atât timp cât avem o autoritate independentă, cum este Autoritatea Electorală Permanentă, care ar putea să preia şi aceste prerogative."
Secretarul general al MAE, Laura Chiorean, menţiona că ministerul a solicitat în total înfiinţarea a 500 de secţii de votare în străinătate, dar s-a lovit de atitudinea necooperantă a unor autorităţi locale din diverse ţări (şi dă ca exemplu Italia, Cehia sau Canada).
În consecinţă, au fost înfiinţate 441 de secţii - totuşi, un număr record faţă de anii precedenţi.
Laura Chiorean mai declara că Ministerul Afacerilor Externe şi-a îndeplinit toate atribuţiile legale şi detalia cauzele cozilor de la secţiile din străinătate.
Laura Chiorean: "Principala cauză a întârzierii a constat în suprapunerea celor două procese electorale, existenţa a trei buletine de vot în loc de un simplu buletin, obligativitatea completării datelor personale ale alegătorilor olograf pe două liste electorale distincte."
Comisia îl va audia miercuri pe şeful AEP, Florin Mituleţu-Buică, aceasta fiind ultima şedinţă a parlamentarilor din luna iulie.