Comisia Europeană evaluează progresele României în justiţie
O delegaţie a Comisiei Europene vine luni, la Bucureşti, într-o nouă misiune de evaluare în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe Justiţie.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 25 Noiembrie 2013, 10:52
O delegaţie a Comisiei Europene vine luni, la Bucureşti, într-o nouă misiune de evaluare în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe Justiţie.
Raportul privind progresele României va fi prezentant abia în ianuarie.
Adoptarea Codurilor Civil şi Penal, a legii privind magistraţii corupţi sau a celei de înfiinţare a tribunalelor comerciale au fost deja discutate la Bruxelles, la începutul luni, de ministrul Robert Cazanciuc şi secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day.
La Bucureşti vor fi abordate anumite aspecte punctuale din domeniul justiţiei, pentru că, după cum a declarat Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei, executivul european sprijină autorităţile române pentru îndeplinirea obiectivelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare, dar ţine să aibă propria evaluare a progreselor făcute.
"Comisia aşteaptă îndeplinirea recomandărilor din ultimul raport MCV şi, de altfel, vom avea ocazia să constatăm la faţa locului care sunt progresele înregistrate.
"Va trebui să facem propria evaluare şi apoi să începem să pregătim raportul", a declarat Mark Gray.
Ministrul justiţiei consideră că este important ca autorutăţile să menţină un bilanţ bun în lupta anticorupţie şi sprijinul politic pentru sistemul judiciar, dar să încerce să ţină departe de acesta disputele politice.
Robert Cazanciuc speră într-un raport bun al misiunii de evaluare.
"Formal, nimeni nu leagă MCV de a adera la spaţiul Schengen. Credem că o să avem un raport bun.
"Sunt anumite îngrijorări în rândul statelor membre şi trebuie să vedem ce căi găsim pentru a explica statelor membre că noi ne-am făcut datoria şi că este datoria altora să deschidă şi porţile spaţiului Schengen pentru români", a spus Robert Cazanciuc.