Comisia de politică externă din Senat, nemulţumită de programul Visa Waiver
Preşedintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Petru Filip, i-a transmis ambasadorului SUA, Hans Klemm, faptul că există nemulţumiri privind accesul României în program.
Articol de Amalia Bojescu, 04 Februarie 2016, 06:39
Ambasadroul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a avut o întrevedere cu membrii Comisiei de politică externă din Senat, la solicitarea oficialului american.
Acesta a prezentat principalele obiective ale mandatului său, respectiv securitatea în zona estică a UE, implicarea sa în procesul de democratizare a instituţiilor statului şi stimularea dezvoltării relaţiilor economice româno-americane.
După cum a declarat preşedintele Comisiei pentru politică externă, senatorul PSD Petru Filip, un subiect aparte l-a constituit programul Visa Waiver.
El i-a spus ambasadorului SUA că în Romania există o stare de nemulţumire în condiţiile în care ţara noastră este un partener loial al SUA.
Petru Filip a precizat că în 2014 nivelul de respingere a vizelor a fost de 10%, faţă de 3% cât este pragul stabilit autorităţile americane.
"Grupul sau similarul grupului de prietenie din Congresul american trebuie să fie stimulat, în sens pozitiv, pentru ca decizia politică în Congres să fie în sensul acceptării, să spunem, pentru România de intrare în programul Visa Waiver, chiar dacă deocamdată nivelul acesta de respingere a cererilor este la 10% şi toată lumea acceptă că el a fost pe un trend scăzător, pozitiv", a spus Petru Filip.
La întâlnirea dintre senatori şi Hans Klem a fost menţionată atenţia specială pe care România o acordă Republicii Moldova în sprijinirea parcursul său european, dar şi Ucrainei, în contextul în care Parteneriatul Estic trece printr-un moment dificil.
"Considerăm că şi unul dintre obiectivele majore pe care Ambasada ar trebui să şi-o asume, acela de sensibilizare atât a spaţiului politic american, dar şi european, privind creşterea importanţei acestei zone în care suntem şi noi şi, evident, şi a ţărilor cuprinse în Parteneriatul Estic", a afirmat Petru Filip.
Acesta a mai precizat că în acest an comisiile de politică externă din parlamentele României şi Poloniei vor colabora şi vor avea deplasări comune la Chişinău şi Kiev pentru susţinerea celor două ţări.
Şi ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, l-a primit ieri pe ambasadorul SUA pentru o discuţie consacrată consolidării cooperării în regiune.
Potrivit comunicatului MApN a fost subliniată necesitatea consolidării cooperării în regiune, având în vedere complexitatea mediului actual de securitate, caracterul privilegiat al relaţiilor bilaterale, ritmul dinamic al Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, precum şi perspectivele de intensifiare a cooperării în domeniul apărării.
Au fost, de asemenea, discutate perspectivele de consolidare a capacităţilor de apărare ale forţelor armate ale României, inclusiv modalităţi concrete de sprijinire a acestor demersuri de către partea americană.